Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Marsol: «No es pot aprovar una llei contrària a la Constitució»

Els comuns estan a l’espera de rebre l’informe per analitzar el conflicte

La llei de les competències i transferències comunals que està en tràmit parlamentari pot vulnerar algun article de la Constitució, així ho afirma el catedràtic emèrit en Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, Miguel Ángel Aparicio, en un informe que li ha encarregat el Comú de Sant Julià de Lòria. 
 
La legislació ja ha estat aprovada per totes les corporacions i actualment només queda la validació del Consell General. Tot i això, si s’acaba confirmant que la llei és inconstitucional, és possible que la seva aprovació s’acabi retardant, o que fins i tot, s’anul·li. 
 
De fet, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va destacar ahir en declaracions a EL PERIÒDIC que si la llei «és inconstitucional, no es pot aprovar». Tot i això, va ser prudent i va remarcar que cal analitzar acuradament el que diu l’informe. A hores d’ara Marsol no ha pogut veure les conclusions d’Aparicio, per aquest motiu, prefereix esperar-se a tenir accés al text i poder donar la seva opinió amb més coneixements. 
 
D’altra banda, el cònsol major de la Massana, David Baró, també va destacar ahir que prefereix esperar a tenir les paraules del catedràtic a les mans per poder valorar la situació. No obstant, va remarcar que la llei està ara sota el paraigües dels consellers, «perquè nosaltres ja vam fer constar en una acta de comú que ens oposàvem al fet que els informes en la cessió de terrenys no fossin sempre vinculants. I aquest fet ja el vam destacar abans que sortissin les conclusions d’Aparicio». 
 
En relació, Marsol va confirmar que «per la part política, els comuns ja no poden fer res», però si finalment es conclou que la llei és inconstitucional, «quedarà la via judicial. I és que les corporacions han estat d’acord amb el concepte de les competències i les transferències, però si la llei es contrària a la Constitució, jo com a cònsol major no veuria adient que s’aprovés».
 
Informe del Consell d’Europa / D’altra banda, Marsol va destacar ahir que el Consell d’Europa ja ha fet un primer esborrany de l’informe que ha d’avaluar la política local d’Andorra. Dos representants de la delegació van visitar el Principat a finals del passat mes d’abril passat per mantindre reunions tant amb membres del Govern com dels set comuns i de diferents institucions estatals del país, amb l’objectiu final d’analitzar la democràcia de les administracions andorranes.
 
L’informe del Consell d’Europa s’haurà d’aprovar durant el proper mes de març. Tot i això, Marsol va assegurar que en l’esborrany es detalla únicament un punt a millorar: l’estatus de capitalitat. I és que la cònsol va afirmar que després que el comú exposés als dos representants els seus neguits en relació a la capitalitat, aquests van fer els estudis pertinents i van concloure que el Principat ha de sol·lucionar aquest fet. Una de les possibilitat per millorar l’estatus de la capital seria donar una partida externa a Andorra la Vella, «ja fos a través dels pressupostos del Govern com de les transferències», va remarcar Marsol. No obstant, caldrà esperar a l’aprovació oficial de l’informe per veure com es trasllada la informació a l’Executiu i com actua aquest. 
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu