L’evidència científica reunida fins al moment no ofereix certesa que una persona que ha contret el coronavirus, s’ha recuperat i ha generat anticossos estigui protegida davant d’una segona infecció, el que deixa sense suport la idea d’un “passaport d’immunitat”, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Aquesta és la reacció de l’OMS davant les afirmacions d’alguns governs que la detecció d’anticossos de la SARS-CoV-2 en una persona podria ser suficient per estendre un “certificat” o “passaport d’immunitat” que declarés que ja no pot contagiar a altres. Per això, nombrosos països han aprovat estudis serològics -Argentina i Portugal entre els últims d’ells- amb l’expectativa que els resultats puguin servir de guia per al desconfinamient i un retorn gradual a la normalitat.
L’OMS reitera en les últimes dues setmanes les seves crides a la cautela i alerta que, si l’aixecament de les mesures de quarantena per la Covid-19 no es porta a terme de forma gradual i fins i tot per àrees diferenciant entre les zones més i menys afectades d’un mateix país, el resultat pot ser un nou i violent rebrot del coronavirus. Fins al moment, hi ha 2.720.000 de casos confirmats de la Covid-19 en el món, amb 187.000 morts, segons l’últim recompte de l’OMS.
Anticossos i immunitat davant el coronavirus
En una guia publicada avui per a tots els estats membres i que és producte de l’anàlisi dels resultats de diversos estudis, investigacions i articles científics, l’OMS explica que la majoria d’ells mostra que la gent que es recupera de la malaltia desenvolupa anticossos contra el virus, però que en alguns casos la seva presència en sang és molt baixa.
Per tant, “a 24 d’abril cap estudi ha avaluat si la presència d’antivirus a la SARS-CoV-2 confereix immunitat a infeccions posteriors en humans”, aclareix. “La gent que assumeix que és immune a una segona infecció perquè ha rebut un resultat positiu (del test de serologia) pot ignorar les mesures sanitàries, així que l’ús d’aquests certificats podria augmentar el risc de transmissió”, adverteix l’OMS.
Diversos països confien que les seves poblacions desenvolupin una “immunitat col·lectiva” o “de grup” d’acord més i més persones es vagin contaminant i guarint del coronavirus. No obstant això, l’OMS insisteix que els resultats preliminars de les proves de serologia que es fan per detectar quantes persones han desenvolupat anticossos al virus indiquen que la proporció dins de la població és força baixa, fins i tot en els països més afectats.
Els test de serologia
L’OMS sosté que aquestes proves requereixen una major validació per determinar el seu nivell de fiabilitat i l’exactitud dels seus resultats, ja que la inexactitud d’alguns tests poden comportar equivocacions i col·locar a persones en categories que no els corresponen. El primer error a què poden induir és que una persona contagiada sigui declarada negativa o, al revés, que algú que no ha tingut el virus doni positiu.
Igualment, l’organització incideix que els tests han de poder distingir entre infeccions superades per la SARS-CoV-2 i les causades per qualsevol dels altres sis coronavirus humans que es coneixen. Quatre d’ells causen la grip comuna, el cinquè el MERS (Síndrome Respiratòria de l’Orient Mitjà) i l’últim la SARS.
“La gent infectada per qualsevol d’aquests virus pot generar anticossos que es confonen amb els produïts en resposta a la SARS-CoV-2”, precisa l’OMS. L’organització va presentar ahir una aliança internacional entre governs, sector farmacèutic i entitats especialitzades per garantir que la totalitat de les tecnologies destinada a combatre el coronavirus (test de diagnòstic, vacunes i tractaments) serà accessible a tots els països, independentment de la seva capacitat econòmica, una vegada que estiguin a punt per a la seva comercialització.