Search
Close this search box.
Anna Casanova

L’edifici El Molí podria ser autònom

Aquesta és la proposta de la corporació per assolir la independència energètica i descarbonitzar els espais comunals

El Comú de Sant Julià de Lòria està posant en marxa un projecte «molt innovador», segons va indicar el cònsol major de la parròquia, Josep Majoral, que consisteix a assolir que l’edifici El Molí, on està situada la corporació i també un edifici administratiu que pertany al Govern, sigui totalment autònom. Tal com va explicar Majoral, es podrien arribar a desconnectar els cables elèctrics i treure el gasoil de l’immoble, que se substituirien per hidrogen.

Si bé és un projecte que encara es té sobre la taula, el cònsol major va assegurar que, pròximament, demanaran hora amb el cap de Govern, Xavier Espot, per presentar-li la proposta. «La nostra finalitat és aportar solucions en la mesura del possible des del nostre comú, que són poques, però volem posar el nostre gra de sorra per la independència energètica del país i per descarbonitzar els edificis comunals», va assenyalar, alhora que va lamentar la situació problemàtica actual amb relació a l’energia.

Així doncs, un cop es proposi la idea al cap de l’Executiu, s’haurà de decidir si es declara projecte d’interès. Ja que l’edifici està cohesionat amb el Govern, és necessari que aquest tingui la voluntat de tirar endavant l’autonomia del Molí. «Necessitem l’ok i que hi anem agafats de la mà, perquè al final és un projecte que hem de tirar endavant de manera conjunta», va reforçar Majoral.
D’altra banda, Sant Julià està treballant perquè aviat es pugui treure un altre concurs públic per a la concessió d’un nou parc fotovoltaic a la zona de Fontaneda. El que pretén el comú amb aquesta acció, va informar el cònsol major, és posar uns terrenys públics a disposició perquè un privat, a costes seves, pugui treure una part de negoci i el comú també. «Ja no només és un negoci, sinó la generació d’energia elèctrica en aquest cas, vista la situació de crisi d’emergència», va afegir.

Amb tot, Majoral va posar en relleu que «sempre havíem dit que volíem ser un referent en el tema de les renovables, i quan dic renovables, em refereixo de manera general al medi ambient, ja que el canvi climàtic ens ha preocupat sempre». En aquesta línia, Sant Julià no només s’ha sumat a seguir les mesures energètiques instaurades pel Govern, sinó que també ha dut a terme iniciatives com realitzar la mobilitat del personal marcat per la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc); la instauració de panells fotovoltaics al centre cultural; o realitzar el càlcul de la petjada de carboni l’any 2020 per tenir una radiografia i valorar ara a finals de mandat 2023 com ha evolucionat. «No és perquè hi hagi un decret del Govern que canviarem la nostra manera de pensar i de fer les coses», va cloure. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu