Search
Close this search box.
Sònia Lecha

Lactància materna: creant vincles i regalant salut

Aquesta setmana se celebra la Setmana Mundial de la Lactància Materna

Fa algunes generacions, amb l’auge del capitalisme, les dones van deixar d’alletar, i es van començar a donar males pràctiques en l’àmbit sanitari i social. La llevadora de l’equip de Criand, Cristina Armengol, va explicar que va ser quan es va començar a comercialitzar la lactància artificial. Arran d’aquí, «la generació actual no ha vist alletar, ni saben com fer-ho, i això comporta moltes dificultats», va explicar Armengol, que ressalta els nombrosos beneficis que té la lactància materna. Respecte a aquesta naturalitat que s’ha perdut, la llevadora argumenta que «en altres societats com l’africana no s’ha d’explicar res, ja que les nenes han vist des de petites alletar a les mares, a les germanes, a les tietes, etc».

Per això i pels beneficis que comporta, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va crear la Setmana Mundial de la Lactància Materna: «La OMS va començar a estudiar el tema, ja que van començar a augmentar els casos de malalties i ingressos tant de bebès com de mares», destaca Armengol, que informa que «per això hi ha aquest dia, per fomentar el benefici de tots a escala global, no només en la mare i en el nen». I és que els beneficis pel nadó i la mare són significatius: en el cas de la dona es disminueix el risc diabetis, cardiopaties, càncer de mama i d’ovaris, la depressió i hemorràgia postpart. En el cas dels bebès, es minva el risc d’obesitat infantil, de diabetis, a part de millorar el neurodesenvolupament pels bebès i disminuir el risc d’infecció. Així doncs, està demostrat que amb la lactància materna hi ha menys ingressos hospitalaris. De fet, la llevadora assegura que «un estudi diu que si el 90% de la població d’Estats Units alletés, en dos anys es disminuiria en vuit bilions de dòlars la despesa sanitària. Nosaltres tenim el deure de parlar sobre el tema i fomentar-lo», va recalcar, ja que «ens informem sobre la lactància i trenquem mites i tabús, gràcies a la difusió que fem i setmanes com la que estem vivint».

Criand és una entitat andorrana especialitzada en embaràs, postpart i lactància materna que enguany participa per primer any en la Setmana Mundial. Expliquen que estan molt contentes de poder participar-hi: «Ho farem sempre, estem fent suport a moltes dones i aquestes estan compartint fotografies sobre les seves lactàncies», explica Armengol, que informa que «estem fent xerrades en línia , tallers, visites a domicilis i descomptes, per a poder arribar al màxim de gent possible. Crec que com a llevadores tenim el deure de fer-ho».

Així doncs, durant aquesta setmana va haver-hi un taller per a embarassades com a conceptes claus de la lactància, per a mares que, poden tenir clar que alletaran, o no. També s’ha parlat, explica la llevadora, sobre l’etapa post-lactància, ja que comenta que «les dones ho viuen soles, però necessiten suport perquè poden haver-hi complicacions per la mare», va destacar. Dilluns 7 hi ha una xerrada sobre què passa quan la mare comença a treballar, i com poden treure la llet i emmagatzemar-la, ja que «sovint quan la mare ha de tornar a treballar és quan deixa d’alletar», recalca Armengol, que explica que en la xerrada s’informarà sobre amb quines mesures es pot fer aquest alletament perquè sigui el més segur possible.

La llevadora assegura que el feeback que rep l’entitat és positiu, i que moltes dones l’agraeixen, ja que Criand fa un seguiment i assessorament sobre la lactància, un seguiment exclusiu, individualitzat, perquè poden fer visites a domicilis i classes sobre

La lactància materna no li serveix al sistema capitalista, ja que no genera diners

l’embaràs, la lactància i postpart. En un futur a més, volen començar a fer ioga per a embarassades i per als postparts, i tallers de pilota per a l’embaràs.

De primera mà/ Sharon Moro és una testimoni que ha passat l’embaràs i la lactància amb l’ajuda de Criand. Explica que va estar de baixa molts mesos durant l’embaràs, i va tenir temps a informar-se de la lactància, a través de llibres. Quan va entrar a l’associació, Moro explica que «em van dir que era el millor regal que li podia fer al meu fill», tot i que la van advertir que el procés seria dur: «A moltes mares els diuen que és el més maco del món, però no els expliquen que és molt dur i llavors es deceben perquè no han estat ben informades», explica. i relata que «el suport és molt necessari, perquè l’alletament et fa sentir molt sola, tot i que estiguis amb el teu fill, i ajuda com la de Criand et dona forces per continuar».

Respecte als tabús de la societat, la testimoni argumenta que «per al sistema capitalista és important la lactància artificial, ja que la dona ha d’anar a treballar, a més de comprar la llet i el biberó. En canvi, l’alletament matern no genera diners». 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu