Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

La Unió Hotelera vol permisos de residència i treball pels temporers

El Govern va assegurar que es podran acollir a la quota general

La Unió Hotelera d’Andorra confia que la majoria dels 1.281 temporers que poden optar al permís de residència i treball decideixin demanar-ho. El director de l’entitat Jordi Pujol, explica que «és un atractiu per als treballadors, però el marge és molt petit i podem passar d’anar bé i comptar amb tot el personal necessari o anar malament».
Sobre aquesta qüestió, el Govern va assegurar que el treballador temporer de la temporada d’hivern 2022/2023 es podrà acollir a la quota general de residència i treball sempre que compleixi amb totes les condicions del reglament de quota general, com a treballadors indefinits.
El director de la Unió Hotelera, va explicar que la possibilitat de consolidació dels permisos és l’única manera de tenir gent, que s’integrin i que tinguin ganes, «com a país és interessant que una sèrie de gent treballadora extracomunitària pugui establir-se de manera estable i pugui prestar els seus serveis de manera continuada i especialitzant-se en el sector».
Cal recordar que les condicions d’accés dels temporers d’aquesta quota general en són tres: primer les persones que hagin fet tres temporades a Andorra, tant si són consecutives com si no, en la mateixa ocupació, o bé hagin estat dues temporades en la mateixa ocupació laboral i acreditin un any mínim d’experiència prèvia o també si la persona ha fet una temporada al Principat i acrediten dos anys d’experiència prèvia.
D’altra banda, pel que fa a la temporada d’estiu, el representant del sector hoteler ha explicat que amb les quotes de treballadors comunitaris que la legislació permet contractar durant l’estiu no és suficient, «no em preocupa l’any vinent, em preocupa aquest estiu. Si els 1.281 temporers sols es decideixen quedar la meitat del temps, llavors el sector hoteler no podrem treballar aquest estiu, perquè amb els treballadors comunitaris no hi arribem» manifestava Pujol.
En aquest sentit, des del Govern van explicar que es preveu obrir una nova quota d’estiu per aquest any, però, a diferència de l’estiu passat, els treballadors que vulguin optar a una autorització temporal per la temporada d’estiu 2023 no hauran d’haver estat titulars d’una altra autorització temporal en els darrers cinc mesos.
A més, des de l’executiu recorden que per la quota d’estiu des del departament d’Immigració no es té en compte la nacionalitat per obtenir el permís.
És en aquest punt que l’opinió de l’UHA divergeix de la del Govern. Des del sector hoteler consideren que cal derogar, en lloc de suspendre temporalment com es va fer el darrer estiu, l’article 26.5 de la Llei 9/2012, del 31 de maig, de modificació de la Llei qualificada d’immigració. «Hem de replantejar la política d’immigració, si volem caminar cap a un turisme ‘selected’. Tots creiem que hem d’anar cap aquí, però cal adaptar les polítiques, per donar una continuïtat temporada rere temporada al sector i que aquest pugui progressar», va afirmar Pujol.
Cal recordar que l’abril del 2022 el Consell General, a iniciativa d’un projecte de llei del Govern, va suspendre temporalment aquesta condició, permetent que els treballadors extracomunitaris amb les autoritzacions d’immigració temporals presentades l’any 2021 o el 2022 poguessin sol·licitar una nova autorització temporal sense passar cinc mesos des de la temporada anterior, possibilitant així encadenar contractes de treball per les temporades d’hivern i d’estiu.
No obstant això, aquesta modificació acaba en finalitzar la temporada d’hivern 2022-2023, moment en el qual queda sense efecte la suspensió de l’aplicació de l’apartat 5 de l’article 26 de la Llei 9/2012.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu