Salut està determinant el protocol perquè la població pugui sortir de casa a realitzar activitat física i gaudir del sol una hora al dia. El ministre de l’àrea en qüestió, Joan Martínez Benazet, assegura que es tracta d’una iniciativa amb criteris sanitaris en tant que «l’exposició solar i l’activitat física reforcen el nostre sistema immunològic», el qual també ajudaria a ser més forts davant del virus. Tot i això, no ha concretat les regles que s’hauran de seguir més enllà que es garantirà a tota la població, en diverses franges horàries, que estan acabant de distribuir. El model és exclusiu d’Andorra tot i que s’han estudiat les mesures que hi ha a altres països.
El Govern constata que es permet l’alleugeriment de les mesures d’aïllament i distanciament social en benefici de la mobilitat, ja que «estem en una fase de control i iniciem un descens en la corba epidemiològica». Una línia que no ha tingut cap pic clar des que va començar la pandèmia i que Benazet considera que ha estat força estable i només hi ha hagut «uns moments de més activitat en què ha augmentat». Tanmateix, alerta que no actuem amb «eufòria ni ens relaxem» perquè «el virus segueix aquí i si obríssim, en dues setmanes estarem col·lapsats».
Sistema sanitari
La pressió sobre el sistema sanitari andorrà també ha disminuït en proporció a l’augment de recursos i el recés en el nombre de contagis i permet inclús, acollir persones d’altres localitats. En aquests moments, s’està gestionant el trasllat d’una persona del sistema sanitari de l’Alt Urgell, que està col·lapsat, perquè requereix ser intubada. En canvi, el ministre ha descartat, de moment, cedir els ventiladors mecànics a altres indrets on en requereixen per la por d’un augment de la pressió d’aquest mecanisme: «quan tinguem 5 ventiladors més, tindrem una capacitat molt àmplia, podrem substituir els que tenim, però no estarem en situació de revendre’ls tal com està el món». Salut no descarta ajudar Occitània i la resta de països veïns que ho necessitin, si estan en disposició.
Beneficis de les proves
Les proves massives permetran que tothom conegui la seva situació epidemiològica i pugui actuar en base a aquesta. Les autoritats sanitàries confien en la responsabilitat de la població en efectuar-les perquè són «una eina que permetrà obrir i tancar portes» en tant que les persones podran autogestionar-se tenint el coneixement si són un focus de contagi, són un perill o estan en risc. Per exemple, al Cedre es van detectar 3 pacients positius i una professional, la qual era una portadora sana, tot i que prenia totes les mesures sanitàries de protecció, i ara està sota tractament al seu domicili.