El 22 de maig és el Dia internacional de la biodiversitat i el Principat ho celebra amb una exposició itinerant anomenada ‘La Flora del Pirineu’, organitzada per Andorra Recerca + Innovació (AR+I), el Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat del Govern i la col·laboració del Comú d’Andorra la Vella. Així, des d’aquest dijous ja es poden veure les lones divulgatives en el primer dels espais pels quals viatjarà l’exposició: al llarg del carrer Prat de la Creu i davant de l’edifici administratiu del Govern. Altrament, la mostra també s’exposarà en algunes escoles del país.
En aquest sentit, convé fer entendre que la conservació de la biodiversitat és un dels eixos estratègics del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, que es desenvolupa a través de la regulació de la flora i la fauna protegides i amb el desenvolupament i implementació dels plans de recuperació d’espècies en perill d’extinció i els plans de seguiment d’espècies amenaçades.
En aquest sentit, la directora del departament citat, Sílvia Ferrer, apunta la importància de “la divulgació i sensibilització del medi natural, en aquest cas sobre la diversitat florística d’Andorra, que permet potenciar l’estima i la preservació del patrimoni natural”. Ferrer ha expressat així que la commemoració del Dia internacional de la biodiversitat és una efemèride idònia per fer divulgació “de la riquesa de flora i fauna que trobem al Principat i que cal continuar preservant”.
Aquesta mostra “convida a reflexionar sobre la importància de preservar la diversitat biològica per garantir l’equilibri dels ecosistemes i del planeta” destaca la investigadora d’AR+I, Meritxell Dalmau. Així mateix, Dalmau considera que “tenim l’obligació com a país i com a ciutadans de protegir el nostre entorn natural i d’actuar amb responsabilitat i consciència en el nostre dia a dia; creiem que l’exposició pot ajudar a recordar-nos-ho”.
De manera que l’exposició itinerant ‘Flora del Pirineu’, que s‘emmarca en el III Festival de la Flora dels Pirineus (Festi’Flora), està conformada per una trentena de làmines amb fotografies de diferents espècies florístiques característiques de les muntanyes del Principat i del conjunt del Pirineu. L’exposició recull un conjunt de fotografies, la majoria fetes a Andorra, d’espècies més o menys comunes, mostrant d’aquesta manera una petita representació de la gran riquesa florística del país, que té més de 1.600 espècies inventariades.
Aquesta alta biodiversitat característica pot explicar-se, en primer lloc, per l’elevat gradient altitudinal que presenta Andorra, amb una diferència aproximada de 2.000 metres des del punt més baix al punt més alt del país, i, en segon lloc, per la presència de nombrosos hàbitats diferents. Aquests dos factors, assenyala Dalmau, “acaben donant unes condicions úniques a cada racó del país, on només algunes espècies poden adaptar-se”.
Val a dir que el Festi’Flora se celebra entre el 19 de maig i el 26 de juliol amb una quinzena d’activitats gratuïtes, d’entre les quals destaquen tallers, exposicions, sortides guiades i xerrades amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania de la importància de les plantes i el seu rol en la preservació dels ecosistemes.