Amb motiu del Dia internacional de les persones amb discapacitat, la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) ha emès un manifest en què reclamen el reconeixement explícit, dins de la Constitució, dels drets de les persones amb discapacitat. Per assolir-ho, avancen que cal donar a l’Administració «les pautes de les polítiques a seguir envers nosaltres per tal de preservar la nostra dignitat intrínseca com a ciutadans de ple dret amb capacitat jurídica i d’obrar». Així mateix, demanen el reconeixement oficial de la llengua de signes catalana com a llengua oficial de l’Estat. A més, i vist «els malaurats esdeveniments» ocorreguts darrerament amb persones amb discapacitat, la FAAD exigeix establir protocols per a persones amb discapacitat, vulnerables i/o en risc d’exclusió i els seus familiars; tenir un professional social de referència; crear una història social compartida i l’accés a la Justícia. «En definitiva, que els serveis socials i els seus professionals siguin proactius davant de les situacions, que es faci prevaldre la prevenció i el seguiment acurat […] i sobretot tenir en compte les famílies», clou el manifest.
D’altra banda, el Consell Nacional de la Discapacitat (Conadis) va mantenir ahir al matí la seva reunió anual presidida pel cap de Govern, Xavier Espot. L’objectiu de la trobada, que es va haver de celebrar de manera telemàticament a causa de la situació sanitària, és compartir i presentar propostes de millora de prestacions i serveis per a persones amb discapacitat, així com reforçar la coordinació de les actuacions relacionades amb la discapacitat.
Un dels punts que es va tractar durant la reunió va ser la situació actual del canvi de model de valoració atenent a les capacitats de les persones. Aquest model es concep com a un instrument bàsic per potenciar el canvi de mirada envers la discapacitat. També es va presentar el nou model de formació professional per tal de garantir-ne la qualitat.
Finalment, la secretària d’Estat d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Teresa Milà, va inaugurar ahir la conferència telemàtica Amb decisió cap a la inclusió, que va organitzar el ministeri amb motiu del dia internacional. Segons va informar l’Executiu, Milà va destacar la importància de «garantir els drets de les persones amb discapacitat en una societat justa, equitativa i inclusiva». A més, la secretària d’Estat va emfatitzar que «el compromís que ha adoptat el Govern en l’àmbit de la discapacitat i en el marc de col·laboració amb les entitats cíviques d’Andorra, així com dels països veïns».