Amb la proposta d’incorporar el cultiu de cànnabis a Andorra sobre la taula, el debat sobre si aquest pot ser positiu per a l’economia del país o si pot arribar a contribuir a l’augment del seu consum no s’ha fet esperar. Els primers d’alçar la veu van ser els representants dels Progressistes-SDP, que en una roda de premsa el passat dimarts, van mostrar el seu rebuig frontal a la possibilitat de legalitzar-ne el cultiu, indiferentment dels seus usos. Una posició totalment oposada de la quina defensen els partits que formen la coalició de l’Executiu, que es mostren a favor de trobar la regulació adequada que permeti començar a explotar el cànnabis al país amb un finalitat terapèutica.
Els representants dels grups parlamentaris de Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos van valorar positivament la possibilitat d’ampliar el sector agrícola andorrà mitjançant la plantació de cànnabis. Berna Coma, consellera general de DA, va declarar que la seva posició és favorable «sempre que es tracti d’un cànnabis d’ús terapèutic». La consellera, que va recordar que el projecte està «en una fase molt inicial d’estudi», també va afegir que «si mai s’arriba a fer, ha de revertir en totes les explotacions del país». Una opinió en la línia de la de Carles Naudi, president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, que va garantir que el model que es defensa aportarà «un valor afegit al país» amb especial efecte sobre els sectors de la investigació científica, la farmacèutica, l’economia i la mateixa agricultura. Naudi, va fer referència als beneficis que treu Noruega de l’explotació del petroli, i va assegurar que traslladar aquest patró a Andorra comportaria un «rendiment econòmic que permetrà invertir en el país». Per últim, des de Liberals, el conseller Marc Magallón va assegurar que «el cultiu del tabac té data de caducitat i aquesta pot ser una bona alternativa per a la pagesia andorrana», però que caldrà donar una bona informació respecte de totes les decisions que es prenguin per tal d’evitar supòsits erronis.
En contra de la propaganda
Aquestes suposicions que Magallón va mencionar feien referència al fet que es relacioni el projecte amb una possible influència en l’augment del consum de la planta en forma de droga. Carles Naudi va recalcar que es tracta de «plantacions terapèutiques modificades genèticament», és a dir, que no contenen el «component al·lucinogen». A la vegada, també va subratllar el fet que aquest model de cultiu estaria «molt controlat», ja que s’hauria de realitzar dins d’hivernacles. Alhora, tots els grups van voler recordar que la seva voluntat és la de lluitar contra el consum de drogues al país, posant de relleu el reforç del Pla Nacional Contra les Drogodependències (PNCD).
La visió dels tabaquers
Per la seva banda, des de la Unió de Comerciants Andorrans del Tabac (UCAT) no consideren que la implementació del cultiu de cànnabis pugui comportar afectacions al seu negoci comercial. Així ho va assegurar el seu president, Raül Calvo, que va considerar que «tot el que sigui diversificar i preservar la pagesia, serà benvingut».