Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Èxits i fracassos del micromecenatge

Les plataformes de mecenatge han vist néixer, créixer i també morir nombrosos projectes del Principat, entre ells, l’obra de Sergi Mas o el joc d’allaus de l’empresa Sage Entertainment

Les plataformes de micromecenatge (crowdfunding) s’estan emprant cada cop més per finançar projectes socials o particulars que no disposen dels recursos suficients per tirar endavant i necessiten dels mecenes virtuals per poder arribar a complir-se. I Andorra no es queda enrera, ja que cada cop més projectes del país es sustenten gràcies a aquestes plataformes. Tot i que també n’hi ha que no arriben a aconseguir la fita proposada i acaben caient en l’oblit. 
 
En aquest cas, un exemple d’èxit és el projecte de Sergi Mas Balaguer presentat al web Verkami que demana finançar l’obra Aspectes de l’art popular d’Andorra,on l’autor fa un resum de tot el seu coneixement dels diversos àmbits de l’art popular del país. Mas demanava 2.500 euros per poder editar l’obra i a falta de 32 dies perquè finalitzi el plaç de mecenatge, el projecte ha superat la fita proposada, ja que ha recaptat 3.835 euros a través de 82 participants que han donat el seu suport econòmic a canvi d’exemplars del llibre, agraïments o catàlegs. 
 
D’altra banda, la mateixa plataforma també ha estat testimoni d’una proposta que no ha sortit tant ben parada, i és que l’empresa Sage Entertainment va demandar finançament pel joc d’entreteniment educatiu Riski Lavango. Dissenyat per aprendre bones pràctiques i prendre consciència dels perills de les allaus en les activitats esportives i recreatives a la neu. Però el temps de mecenatge va finalitzar i el projecte tan sols va recaptar 482 euros (de 13 mecenes) dels 17.262 que es pretenia aconseguir. El joc va ser revisat per professionals de l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya d’Andorra (EFPEM) i va comptar amb la col·laboració «d’alguns residents del Principat», segons assegura Sage Entertainment.
 
D’altra banda, la plataforma catalana de micromecenatge totSuma, també ha vist glòries i penes dels projectes andorrans. Com ha èxit en destaca la iniciativa de l’autor andorrà Àlvar Valls, que va demanar finançament (3.000 euros) per editar en llibre les seves memòries de militància, presó i exili. A la dècada de 1970, Valls va ser un independentista enquadrat primer al Front Nacional de Catalunya i després a l’organització militar EPOCA. L’acollida  de l’obra va ser tant bona que en només cinc dies des del començament del projecte es va aconseguir l’objectiu. I és que al març de 2014 es va tancar la iniciativa amb 137 mecenes que havien dotat al projecte de 4.850 euros. 
 
Una altra plataforma que ha acollit projectes del país és Goteo, ja que durant el 2012, la companyia Torb Teatre, de l’Alt Pirineu i Aran, va demanar finançament per sufragar l’obra Obaga, una adaptació teatral de la novel·la homònima d’Albert Villaró. Doncs bé, la meta mínima era de 3.000 euros, i gràcies al mecenatge social de 47 persones, el projecte va assolir la quantitat de 3.254 euros. 
 
Així mateix, la plataforma Indiegogo, ha acollit darrerament un projecte andorrà, eZoo, que pretenia recaptar 66.000 euros per canviar el paradigma dels zoològics fent que els llocs físics desapareguin i que els animals puguin viure lliurament. Oferint, però, uns continguts audiovisuals emmarcats en les darreres tecnologies,  mostrant així la vida real i salvatge dels animals enlloc d’haver d’observar-los tancats en les gàbies.
Tot i la riquesa del projecte, el termini per finançar-lo va finalitzar el passat 9 de febrer i tan sols es va aconseguir recaptar 2.241 euros a través de 63 col·laborants. 

Què és el ‘crowdfunding’? / Darrerament se sent molt el terme crowdfunding, i és que tenim tendència –no tots, per sort– a prendre mots anglesos per definir conceptes que perfectament podem esmentar amb la nostra llengua. Bé, sigui com sigui, crowdfunding, conegut també com micromecenatge, té com a definició pròpia que és «un fenomen de desintermediació financera per la qual es posen en contacte promotors de projectes que demanen fons mitjançant l’emissió de valors i participacions socials o mitjançant la sol·licitud de préstecs, amb inversors o oferents de fons que busquen en la inversió un rendiment», en altres paraules, és una forma de finançar un projecte a través d’aportacions socials on els mesenes reben aportacions del projecte a canvi. 
 
Però si la meta econòmica proposada no s’arriba a assolir, els diners donats pels col·laboradors no acaben tenint validesa i el projecte no rep cap aportació. 
Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu