El nombre d’andorrans i residents que han viatjat fora del Principat al llarg del 2022 ha crescut entre un 30 i un 40% respecte les dades del 2021, tal com va explicar la membre de la junta de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra (AAVA), Maica Terrones. «L’any 2021 ja es va recuperar una mica, però al 2022 hem tingut força gent que ha sortit i el resultat és bastant bo pel que fa a desplaçaments», va ressaltar Terrones. Contents amb els resultats, el balanç des de l’associació és «bastant positiu», ja que «ens fa arribar a les xifres del 2019, l’any anterior a la pandèmia».
La flexibilitat de les restriccions i la millora de la situació sanitària van ser els principals motius per tornar a disparar les reserves de viatges. En aquest sentit, la membre de la junta de l’AAVA va apuntar que «molts països els quals no es podia accedir, van tornar a obrir durant el 2022». A més, va destacar que l’any 2021 era encara bastant limitat. En primer lloc, perquè sobretot les destinacions asiàtiques van romandre tancades fins al segon trimestre de l’any. De fet, «Japó va obrir fa res, a final d’estiu». I, en segon lloc, «perquè ja no hi ha tanta burocràcia». En relació amb això, Terrones va accentuar que ara fa dos anys, tot i que la gent pogués marxar a destinacions accessibles i estigués vacunada, s’havien de fer una PCR i omplir formularis, entre altres coses, unes mesures que actualment «s’han flexibilitzat molt més i faciliten que les persones no s’ho pensin tant a l’hora de viatjar».
Pel que fa a les destinacions preferides dels andorrans, destaca que durant el 2022 es van reactivar els viatges de llarga distància, els que es fan fora d’Europa, fins llavors els més afectats per les restriccions. Tant és així, que aquests tipus de desplaçaments «van ser els que més van predominar al llarg de l’any». Així doncs, els Estats Units «va tornar a tenir molta demanda». A aquest s’hi sumen altres destins com Costa Rica, el Carib, les Maldives i Àfrica, «sobretot pels safaris».
Respecte als viatges a mitjana distància, els que es fan dins el continent europeu, el nord d’Àfrica i l’Orient Pròxim, els llocs que més van predominar van ser Egipte, Jordània i Dubai. A més, aquests països van ser les destinacions estrella del Nadal, el Cap d’Any i ara per Reis.
Quant als destins de curta distància: «Normalment solen ser més variats», segons va assenyalar la membre de la junta de l’AAVA. Tot i això, la ciutat de Madrid, molt sol·licitada des de fa un parell d’anys, va recollir molta demanda. A banda, comunitats autònomes com el País Basc i les Canàries també se sumen a la llista. En concret, aquesta darrera rep molta gent de cara la festivitat nadalenca gràcies a la seva meteorologia.
Cal destacar que els períodes de l’any més forts pel que fa a la demanda de viatges són «Setmana Santa, l’estiu i el Nadal», tal com va remarcar Terrones.
Acabats d’entrar al 2023, «de moment és d’hora per a fer prediccions», afegint l’augment de preus arran de la inflació causada pel conflicte d’Ucraïna, «però de moment som positius i creiem que l’inici d’any està funcionant». En aquest sentit, «a hores d’ara ja estem rebent peticions des del gener fins a l’estiu». A causa de l’obertura del continent asiàtic a mitjans d’any, «crec que el Japó serà una de les destinacions bastant sol·licitades enguany, ja tenim problemes per trobar disponibilitat per Setmana Santa i l’estiu», va afegir Terrones.
Finalment, i demanada per la recent tendència de fer les reserves a última hora, la membre de la junta de l’AAVA va destacar que aquest afer està canviant: «Totes les empreses premien els clients que compren amb antelació». Així, «sempre és recomanable adquirir anticipadament els viatges pels descomptes». També «per un tema de disponibilitat de places i l’opció d’escollir». D’altra banda, a més d’aconseguir una millora en els costos i les condicions, quan es compra anticipadament «també hi ha unes clàusules d’anul·lacions flexibles, un aspecte que abans de la pandèmia no existia».