Els representants dels monitors de l’estació Pal Arinsal es van reunir ahir amb la cònsol major de la Massana, Olga Molné, i la cònsol menor, Eva Sansa, per traslladar-los el seu neguit davant d’una temporada d’hivern que no pren forma. La manca de feina del gremi ha provocat situacions molt complicades per a alguns professionals: els que tenien contracte, estan a l’espera de poder ser inclosos als ERTO; i els que no, s’han trobat que han quedat exclosos de la CASS, i si tenen família, també els seus fills.
«Un dels punts que més ha impactat a les cònsols és que la majoria estem sense seguretat social, i en el cas dels pares, tampoc en tenen els seus fills», va assegurar un dels monitors que va assistir a la trobada, Jordi Freeman. D’aquesta manera, el Comú de la Massana es va comprometre a «fer tot el possible perquè els que haguessin signat un contracte puguin entrar a l’ERTO» i també «miraran d’agilitzar els tràmits per a l’obtenció d’ajuts per tots aquells que estem aturats». De fet, aquesta segona situació seria la més freqüent entre els prop de 60 professionals que es troben en la situació «d’incertesa». «La majoria estem sense feina. Alguns s’han avançat i estan buscant feina, però el panorama al país està complicat», va compartir Freeman.
En qualsevol cas, la trobada va servir per exposar la problemàtica al Comú de la Massana i que aquest «faci de pont amb el Govern per intentar agilitzar tots els tràmits». En aquest sentit, des de la corporació van apuntar que la reunió va ser «una primera presa de contacte» i també van coincidir a assegurar que «les cònsols s’han posat a la seva disposició per intermediar i agilitzar els ajuts que ofereix el Govern i també les prestacions de la CASS». «Som sensibles amb la seva situació, sabem que darrere de cada treballador hi ha una família i una problemàtica, i farem tot el que estigui al nostre abast per ajudar-los», va declarar la cònsol major massanenca, Olga Molné.
I és que els monitors comencen a fer-se a la idea que aquest any no hi haurà temporada d’hivern: «Volem mirar de resoldre els ajuts pel febrer o el març, perquè està clar que ja no treballarem aquest any, això segur. Vista la situació, no s’obrirà i no es faran més contractacions», va lamentar Freeman.
De forma paral·lela a la trobada, on a més de Molné, Sansa i Freeman hi van assistir un segon monitor de forma presencial i dos més telemàticament, un grup d’uns 40 monitors es va reunir a la plaça de les Fontetes, on van estar recollint firmes de suport i se’n van acumular més d’una cinquantena. Així mateix, el monitor també va voler manifestar el seu agraïment a la resta del sector per les mostres de suport i a l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) per la voluntat de voler-los fer costat mitjançant una concentració més nombrosa, que finalment es va desconvocar per motius de seguretat envers la Covid.
Per la seva banda, el president de l’AAME, Carles Iriarte, va compartir la preocupació dels treballadors de Pal Arinsal, i va reiterar la demanda perquè la poca activitat que hi ha actualment al país pugui ser desenvolupada pels monitors residents. «A les escoles han tirat de monitors que ja tenien contractats, majoritàriament extracomunitaris, deixant que els del país es busquin la vida», va apuntar Iriarte.
Primers ajuts denegats
No obstant això, alguns dels monitors que ja havien iniciat els tràmits per rebre un ajut per part del Govern han rebut una resposta negativa. És el cas del Toni Hernández, monitor veterà del país amb 34 temporades a l’esquena entre Andorra i l’Argentina, que va assegurar a EL PERIÒDIC que pel fet d’estar treballant dues hores a la setmana per menys de 200 euros mensuals, al·lega que Afers Socials li ha denegat la demanda. De fet, malgrat que va signar un contracte amb Pal a principis de desembre i tot que l’estació ha activat alguns serveis, no se l’ha tingut en compte. «Em sento indignat perquè han prioritzat els estrangers pel fet que no poden optar a ajudes, però a nosaltres tampoc ens les assegura ningú».
D’altra banda, Hernández també va lamentar que EMAP no els ha donat la possibilitat de parlar, i que els pocs andorrans que ha contractat són persones que ja tenen una feina entre setmana. «He planificat tota la meva vida a l’esquí, però ara em veig abocat a deixar-lo», va sentenciar.