Search
Close this search box.
Paris Mameghani Garcia
Actualització de Protecció Civil

Els andorrans podran rebre avisos mòbils sobre futures emergències en aquest 2025

Pons ha explicat que els projectes que contemplen enguany prioritzen "l'acció i la comprensió del risc de desastre"

Evitar a tot risc els majors danys possibles al nostre entorn i territori, d’igual forma que conscienciar i informar a la població sobre com actuar davant un risc o amenaça de catàstrofe i saber quines són així les zones més sensibles a patir les seves afectacions i conseqüències, són les tasques que el Departament de Protecció Civil continuarà impulsant enguany i amb la finalitat d’aconseguir implementar un objectiu que el servei fa temps que rumia: crear un sistema d’alerta global S.O.S. que avisi amb molta antelació de les nostres futures emergències. Una idea que ha constatat avui el director del Departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, Cristian Pons, qui també ha fet saber que en 2024 s’ha inaugurat un Cos de Voluntaris destinat a aquesta funció.

Sobre això últim, l’equip encapçalat per Pons ha fet realitat el passat any, i dintre del desplegament de la Llei qualificada de Protecció Civil, un servei específic perquè les persones i entitats del país que així ho desitgin puguin col·laborar regularment i de manera “totalment altruista i voluntària” en les tasques d’ajuda i suport civil. Es tracta així d’una unitat de reforç social en la qual els seus futurs integrants s’orientarien, concretament, en “la prevenció de riscos, la sensibilització i trasllat d’informació rellevant a la població”, així com la col·laboració en accions de solidaritat i de prevenció, de suport i de reforç per a la cooperació amb els grups d’actuació davant les situacions d’emergència o catàstrofe pública.

Retornant al primer punt, el d’impulsar una plataforma de gestió d’emergències que a través d’una alerta prèvia del Servei Meteorològic faci saber als Bombers i Protecció Civil i, per consegüent, aquests puguin “enviar un senyal de S.O.S. de forma massiva a tots ciutadans”, Pons ha detallat que és el que es contempla en el pla de projectes d’enguany, tot i no fixar una data encara per a la seva implementació.

Sobre el programa de 2025, el director de l’Àrea de Protecció Civil ha asseverat que es pretén donar continuïtat als treballs iniciats l’any anterior pels quals “s’han analitzat i revisat el funcionament dels sectors d’emergències nacionals”, així com la seva correcta gestió i explotació. De manera que en aquest curs el servei de protecció ciutadana “prioritzarà l’acció, com també comprendre i estudiar en profunditat el risc de desastre i invertir, en conseqüència, en la reducció d’aquest i augmentar la preparació social“. Amb relació a això, s’ha comentat una possible habilitació d’espais per crear “indrets alternatius que ofereixin més cobertura del servei”.

Finalment, el responsable del departament d’ajuda ciutadana ha posat en relleu altres dos punts destacats i dinàmiques a tenir en compte: la primera, que durant el 2024 Protecció Civil ha coordinat 68 dispositius preventius de seguretat i ha refermat així el seu compromís amb la sensibilització i formació instruint a prop de 900 alumnes en autoprotecció. Altrament, s’han centrat a difondre tres campanyes de conscienciació enfocades en la seguretat a la muntanya tant a l’estiu com a l’hivern, sensibilitzant a més de 440 alumnes. El segon punt, també molt rellevant, és que el cos ha observat un increment dels avisos grocs i taronges en els darrers quatre anys, havent passat en total dels 70 registrats en 2022 fins a assolir els 89 l’any passat.

Comparteix
Notícies relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu