- Entre la rotonda de Tobira i la de Govern hi ha 10 comerços tancats, a causa de la crisi i el preu dels lloguers
CLARA GARNIICA
ANDORRA LA VELLA
- A l’esquerra, vista genèrica del carrer, amb una antiga oficina bancària en lloguer. A la dreta, un local d’antiguitats que ha tancat recentment, amb el nou Consell General de fons, ahir. Foto: ÀLEX LARA
El nou edifici del Consell General, amb una plaça pública recentment inaugurada, és un dels nous atractius turístics que es poden apreciar des del carrer Prat de la Creu. Però el que hi ha a partir d’aquí, i fins a la rotonda de Tobira, mostra un paisatge més aviat desolador. El darrer any, i accentuant-se els darrers mesos, ha estat molt negatiu per l’interès comercial de la zona. Només cal recórrer aquest tram de Prat de la Creu per fer-se’n una idea: locals buits, comerços que acaben de tancar. En total són deu les superfícies que han baixat la persiana. Representa el 40% de l’activitat comercial i turística d’aquesta zona.
De comerços oberts hi ha una perruqueria, un restaurant, una cafeteria, una carnisseria, dues empreses de mobles, dues asseguradores, una gestoria, una copisteria i un supermercat. A aquests se li ha d’afegir un centre de fisioteràpia, un hotel, una oficina bancària i una discoteca. Tots ells sobreviuen malgrat que reconeixen, en la majoria dels casos, veure’s afectats per aquests tancaments tan seguits. «És un peix que és mossega la cua», va manifestar José Manuel Texeira, del restaurant Racó de Tobira, perquè a més tancaments, menys activitat, i per tant menys negoci. I alguns d’ells han d’acabar tancant.
Els darrers mesos han decidit tancar el seu negoci una empresa que venia antiguitats, una cafeteria i un establiment de venda de vehicles, que en aquest cas s’ha traslladat a un local de Santa Coloma, «per un tema econòmic del lloguer», va assegurar un dels comerciants. També han baixat la persiana darrerament una agència de viatges i una farmàcia.
La situació d’aquest tram de Prat de la Creu encara s’agreuja més ara en període estival, ja que hi ha locals que han tancat per vacances. Tot plegat «dóna molt mala imatge» de la zona, va reconèixer Texeira.
Un dels que sobreviu, la copisteria Inter Còpia, reconeix que li han baixat les vendes els darrers mesos. Per la seva zona «només quedem el fisioterapeuta, l’oficina bancària i nosaltres», va lamentar Sebastián Juliá. «Ha disminuït molt el volum de gent, abans teníem més clients, per exemple, procedents de l’agència de viatges que venien a fer fotocòpies», va explicar.
Els lloguers, elevats / La problemàtica és deguda a la crisi, a la davallada de visitants i al fet que cada vegada més, la concentració turística no surti de les avingudes Meritxell i Carlemany, exposen els comerciants. Però l’altre factor que ha buidat de comerços Prat de la Creu és el preu dels lloguers. No és tant un tema de si són massa elevats per la zona, sinó que els propietaris no accedeixen a rebaixar-los malgrat que els comerciants estiguin perdent volum de facturació. «Des l’inici de la crisi, els preus dels lloguers són massa alts», va manifestar Julià. Per la seva part, Texeira va opinar que el que ofega el negoci acaben sent els lloguers, perquè són «molt pocs els que accedeixen a baixar-los, i si ho fan el rebaixen molt poc». En conseqüència, els comerços tampoc poden rebaixar els preus del que ofereixen als seus clients.
Entre tanta situació més aviat fosca, però, a Prat de la Creu hi trobem un petit oasis. Es tracta de la botiga de mobles Mobi Plus. Ha traslladat recentment el seu negoci a aquesta zona de Prat de la Creu, i assegura que el negoci va millor. Va millor, però, perquè venien d’una zona que, al seu parer, encara està pitjor: el carrer Fiter i Rossell d’Escaldes-Engordany. «Allà estava molt estancat, aquí hi ha més moviment», va assegurar Joel Martínez, que va afegir que la diferència l’han notat sobretot durant l’agost. Martínez, però, va exposar que el seu negoci és una mica diferent a la resta, perquè no depèn tant de les persones que treballen o passen per Prat de la Creu, –com pot ser un restaurant o una copisteria– sinó que ja hi venen expressament. A més, els ha ajudat el fet d’estar ara més a prop de la concentració de botigues del sector.
Per a més informació consulti l’edició en paper.