Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

El sector turístic queda tocat amb l’allau d’anul·lacions

Les estacions d’esquí augmenten les mesures i es mantenen obertes

els estralls en l’economia a causa de l’alerta per coronavirus comencen a ser cada cop més grans i afecten un dels principals pulmons de l’economia andorrana: el turisme. En plena propagació del Covid-19 a països com Espanya, França i Itàlia de i les conseqüències econòmiques que se’n deriven, els hotelers del Principat també han detectat un creixement cada cop major de les anul·lacions i de les modificacions de reserves. Les afectacions van en consonància amb les mesures cada cop més restrictives de mobilitat de persones que apliquen els governs dels estats veïns i que de retruc afecten l’economia andorrana, que depèn en gran part dels visitants procedents d’Espanya i de França. 

El director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, afirma que de cara a aquest cap de setmana el nombre d’anul·lacions de reserves està al voltant del 26%, però la xifra comença a empitjorar de cara als propers dies i també de cara a Setmana Santa, on les cancel·lacions arriben fins al 80%. Un fet que posa en alerta el gremi, que de manera col·lateral també pot afectar altres negocis com el de les pistes d’esquí. De moment seguiran obertes, però durant la jornada d’ahir va planar l’ombra d’un possible tancament que posteriorment es va descartar.

En la línia de l’UHA, la presidenta d’Autèntics Hotels, Cristina Canut, explica que «no entren reserves ni pel cap de setmana ni per Setmana Santa», especialment provinents d’espanyols, catalans i francesos, que són els que principalment venen al Principat durant els cap de setmana.  De fet, un presagi de la decaiguda de les reserves és també les dades de les companyies d’autobusos, que registren menys viatgers. Des de Direct Bus han notat un decreixement de les vendes pel que fa als trajectes a Barcelona del 15% i des del grup Montmantell, la seva gerent, Pilar Buscall, va comentar que estan rebent anu·lacions tant a l’anada com a la tornada dels viatges en destinació a Lleida, i que a més algunes escoles d’Espanya han decidit anul·lar viatges previstos.

Al centre termolúdic de Caldea van haver-hi unes 150 peticions de cancellacions  sobre un total de 20.000 reserves, cosa que, segons va recalcar Patricia Garcia, directora de Màrqueting i de Vendes, és un nombre que continua en la mitjana de cancel·lacions que el centre rep i que, per tant, la xifra «no és troba fora de la normalitat».

Reunió amb Ski Andorra

Una de les grans incògnites de la jornada d’ahir va ser el possible tancament de les estacions d’esquí, que ahir de moment es va descartar. La ministra de Turisme, Verònica Canals, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el ministre de Finances, Eric Jover, així com els cònsols de les parròquies d’Encamp, la Massana, Ordino i Canillo, van reunir-se amb els directius de les estacions, per tal de valorar l’afectació als camps de neu del Covid-19.
La reunió va tractar les diferents implicacions directes i indirectes que té aquesta situació. Així, el titular de la cartera de Salut va actualitzar la informació sanitària sobre el coronavirus tant al Principat com als països de l’entorn. També se’ls va comunicar la creació de la comissió tècnica interdepartamental que fa un seguiment diari de la situació i de les mesures que s’emprenen a fi de limitar l’afectació de la malaltia. D’aquesta manera, es manté l’activitat als camps de neu. No obstant, les mateixes estacions intensificaran les mesures preventives en els seus diferents sectors d’activitat per tal de disminuir les possibilitats de contagi en el marc de les pistes d’esquí.

El Govern, els comuns i els representants del sector mantindran contacte diari per tal de seguir l’evolució de la situació i emprendre, si cal i de manera coordinada, les accions escaients. «Dir que el Govern no està preocupat seria imprudent». El ministre Jordi Gallardo va fer aquesta afirmació en relació als efectes sobre l’economia, i va especificar que el neguit neix de la situació que presenten els països veïns, tant per l’efecte sanitari com el de mercat. «Som un mercat econòmic altament dependent dels veïns» i «si hi ha una davallada de visitants es pot notar ràpid».

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu