- Els Amics de la Rabassa proposen aquesta zona en el projecte que van lliurar als cònsols de Sant Julià de Lòria
- També es detallen tres espais d’actuació per a les activitats relacionades amb la recerca, la innovació i l’educació
- Vista de la Rabassa l’estiu passat. Foto: TONY LARA
Amics de la Rabassa ha donat a conèixer aquest dijous el projecte alternatiu per a la Rabassa que va presentar aquest dilluns passat al cònsols de Sant Julià, Montserrat Gil i Manel Torrentallé. El col·lectiu ecologista divideix les seves propostes en tres zones d’actuació: a la Plana del Banc (camp de tir), al Bosc de la Rabassa, i al Planell de Conangle.
Precisament en aquesta darrera zona d’actuació, en el document s’explica que s’ha d’aprofitar ‘el fet que la Rabassa és un dels punts d’entrada a la Vall del Madriu – Perafita – Claror’. És una forma, diuen, de connectar l’espai amb la resta del territori ‘establint sinèrgies amb els altres comuns’ i ‘instituir una altra porta d’accés a la Vall’.
Igualment, l’associació vol que es gestioni l’estació d’esquí de fons per ‘assolir el seu potencial amb noves instal·lacions d’acollida i una xarxa més completa de pistes’, ampliant la zona d’esquí de fons ‘en cooperació amb els nostres veïns d’Estamariu, Bescaran, Lles i Aransa’. Al mateix temps, però, volen ‘suprimir la circulació de tots els ginys mecànics de motor tèrmic i limitar-la als socors i al manteniment del parc’.
Pel que fa a la zona del Camp de Tir, Amics de la Rabassa proposa crear un centre de recuperació d’animals autòctons; un centre d’interpretació de la natura amb estades i tallers d’educació ambiental i activitats tradicionals; i un centre d’informació del parc que faria a la vegada de centre de turisme de muntanya i de centre d’esports relacionats amb la muntanya.
Finalment, en l’espai intermedi, el del Bosc de la Rabassa, el col·lectiu proposa que s’estableixi un pla de desenvolupament durable del bosc pirinenc i mediterrani; mantenir i senyalitzar els camins abalisats; crear cabanes d’observació de la fauna; dissenyar itineraris pensats per a tots els públics; i restaurar l’espai malmès per al instal·lació del Tobotronc.
Amics de la Rabassa creu que amb aquest projecte alternatiu es passarà a ‘enriquir el paisatge en lloc de consumir paisatge’, convertint la Rabassa en un lloc de referència als Pirineus.
Per tot plegat, el col·lectiu creu que ‘tot i la bona predisposició’ que van detectar en la reunió del passat dilluns amb els dos cònsols lauredians i ‘la cordialitat amb que va transcórrer la reunió’, destaquen que ‘hi ha una divergència important’: el Comú té intenció de continuar les obres contractades tal com està previst, cosa ben diferent de la nostra proposta de parc natural’.
A més, recorden que hi ha alguns punts que no queden clars com es resoldran: l’impacte mediambiental que representa Naturlàndia; la gestió dels recursos hídrics; la incògnita en relació al respecte mediambiental en les activitats d’alta muntanya al Pla de Conagle; com s’evitarà la privatització d’un espai públic; i l’encaix dels campionats d’enduro i l’accés de vehicles rodats a la muntanya en un projecte respectuós amb el medi.