Es van complint els terminis. A 100 dies d’iniciar-se les finals de la Copa del Món tota la infraestructura va prenent forma. Després de 16 mesos de feina, l’enllanç entre la pista Avet i el poble de Soldeu que passa sobre la plataforma està operatiu, permetent la connexió als esquiadors de cara a l’inici de la temporada a l’estació, la setmana vinent. La finalització del pàrquing i el vial són les dues grans obres que queden per concloure el projecte, que té un pressupost superior als 25 milions d’euros i que va ser declarat pel Govern d’interès nacional.
El comptador continua en marxa i acostant-se a la data. Ara ja només són dues les xifres que marquen l’inici d’aquest esdeveniment, que es disputa a Grandvalira de l’11 al 17 de març. Prop del 95% de la plataforma ja està completada després de 16 mesos de feina ininterrumpuda. «Ha estat un non stop», assegurava Conrad Blanch, director general del Comitè Organitzador de les Finals. L’1 d’agost del 2017 arrencaven els moviments de terra i durant tot aquest temps «coordinar la feina ha estat molt exigent» pel volum de gent treballant-hi i per les grans dimensions dels elements utilitzats en la construcció. L’enllaç esquiable entre la pista i els ascensors que donen accés al telecabina està operatiu en la data prevista. «Era un objectiu tremendament difícil, s’ha treballat amb les condicions més desfavorables quant a la climatologia a l’hivern. Tècnicament és molt complex l’accés i la logística» per fer arribar tot el material a la zona, com les 16 biges utilitzades, la més llarga d’elles de 90 metres un cop col·locada.
Blanch: «Era un objectiu tremendament difícil, s’ha treballat amb les condicions més desfavorables quant a la climatologia»
La satisfacció de tots els presents en la presentació de les tasques realitzades fins el moment era evident. Obrir el pàrquing, que comptarà amb 450 noves places per finalitzar amb la mancança d’aparcament, i acabar el vial d’accés està programat per al 15 de febrer. «Queda molta feina a fer perquè el muntatge començarà a primers de març», afirmava Blanch, comptant que tindran dues setmanes per realitzar tota l’adeqüació de la zona d’arribada de cara a les curses. La plataforma permet tenir una zona d’arribada més gran i guanyar espai per a les graderies. La previsió de tota la setmana de competició entre Soldeu i el Tarter és arribar als 25.000 espectadors.
Integració amb l’entorn
La nova plataforma compta amb forma de palanca tradicional del Pirineu, recordant els antics ponts de muntanya. En el projecte es va voler tenir cura en la integració paisatgística de la infraestructura, sobretot quan la neu desapareix. També va tenir en compte diferents elements i per aquets motiu no s’ha actuat a la llera del riu. Sota el pont es constitueix un sistema que permet que plogui, fet que ajudarà a tenir l’àrea humida i que hi hagi vegetació.
Imatge de país
En les disciplines d’estiu i hivern, principalment en ciclisme i esquí, el Principat la darrera dècada ha organitzat competicions de ressò mundial. «Andorra ha fet un salt qualitatiu sobretot a nivell de grans esdeveniments esportius», recordava el cap de Govern, Toni Martí. La plataforma i tot el que la rodeja és una obra feta especialment per a les finals de la Copa del Món, però «aquesta infraestructura quedarà» i permetrà guanyar un equipament a l’estació de cara als seus clients. Per la dificultat que apuntava Blanch en la construcció per tots els elements implicats que aportaven complexitat al projecte, Martí assegurava que aquesta obra, «conjuntament amb el túnel dels dos Valires, des d’un punt de vista d’enginyeria són de les més complexes» que hi ha al Principat.
Aquestes iniciatives, que sorgeixen del sector públic i privat, «són projectes que sumen» com a país. El cap de Govern es mostrava segur que la conclusió del circuit mundial a Grandavalira serà un èxit i que «el resultat final serà que tornarem a donar una bona imatge d’Andorra». Aquest només és un nou pas endavant i un cop realitzada una edició serà en un futur «més fàcil organitzar una segona». Tots aquests projectes marquen «un camí que s’ha de continuar».
Voluntariat
Com en tots els grans esdeveniments, el voluntaris tenen un paper fonamental en el funcionament i l’organització d’aquest. La resposta torna a ser positiva i van ser 500 les peticions realitzades, quan són 300 els que es necessiten. L’organització compta amb un equip de 130 persones i són 45 els corredors masculins i femenins que hi prendran part, representant a 18 països. En total seran 600 les persones que conformen els staff tècnics. El nombre des periodistes acreditats serà de 350.
Martí vol oblidar la problemàtica amb Viladomat
Determinat a passar pàgina. Martí va voler parlar de present i futur, més que de temps pretèrits, encara que aquests siguin recents. Amb la plataforma prop d’enllestir-se, font de conflicte amb Joan Viladomat i pel qual es va témer per la continuïtat de Grandvalira, el cap de Govern es vol centrar en el que hi ha al davant: «Deixem estar les polèmiques. El passat és el passat, deixem viure el present i sobretot el futur esperançador, que serà molt mediàtic i on serem referents del món de l’esquí». L’esdeveniment «no seria igual si la marca Grandvalira no hagués continuat» i subratlla el sentiment nacional a l’hora de fer funcionar les coses, remarcant «l’Andorra que més enllà del benefici propi, ho fa pel col·lectiu».