El Consell de Ministres va aprovar ahir un projecte de llei referent als serveis de pagament i el diners electrònic amb la intenció de sol·licitar en les pròximes setmanes passar a formar part de l’espai Single Europe Payments Area (SEPA).
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va destacar ahir que aquest pas era necessari perquè segons va detallar, «a la llarga» serà una exigència per poder operar amb euros. A més, va deixar clar que incorporar l’activitat d’entitats de diner electrònic, que supervisaria l’Institut Nacional Andorrà de Finances, «probablement» ajudaria a que sistemes de pagament electrònic populars a tot el món a assentar-se al Principat. «El Govern vol facilitar que s’operi des del país i si això ajuda, benvingut», va rematar.
Això obre de par en par la porta d’entrada al comerç online, fins ara limitada perquè nombroses empreses que operen a internet com PayPal no inclouen les seves transaccions al Principat.
Ac´tualment hi ha 34 països SEPA, entre ells San Marino, Mònaco, Malta, Liechtenstein, Xipre, Espanya o França i això permet els clients comprar amb euros i en igualtat de condicions –sota un mateix conjunt de normes– a tots aquests estats. Convertir-se en un país SEPA, doncs, també seria un pas més cap a la plena integració econòmica i monetària i també per crear un escenari dinàmic i innovador del qual en treurien profit tant els consumidors, com les empreses. Un espai únic europeu de pagaments en euros en el qual tots els mitjans de pagament estan harmonitzats mitjançant l’ús de tres grans instruments: les transferències, els càrrecs domiciliats i les targetes de pagament.
El projecte de llei ha requerit d’una normativa que s’ha de tenir implementada en l’ordenament jurídic andorrà per poder pertànyer al SEPA.
Dues directives noves / Per incloure aquesta nova normativa a l’Acord Monetari de la Unió Europea, s’han incorporat dues directives: una relativa als serveis de pagament en el mercat interior per estimular la competència en els mercats nacionals i assegurar la igualtat d’oportunitats per competir, augmentar la transparència en el mercat i establir un sistema comú de drets i obligacions per a proveïdors i usuaris en relació amb la prestació i la utilització dels serveis de pagament; i una altra directiva sobre l’accés a l’activitat de les entitats de diner electrìnic i al seu exercici, així com la supervisió d’aquestes entitats. D’aquesta manera s’ha creat un marc jurídic clar i harmonitzat que busca enfortir el mercat interior europeu i estipular la competència en el sector de l’emissió de diner electrònic a la vegada que garanteix un nivell de supervisió adequat.
L’e-commerce ofereix així un ventall més ample de negoci al comerç andorrà, un pilar econòmic que ja no se subjectarà únicament en la presència física del turista.