Search
Close this search box.
Carmen Salas

Andorra sostenible organitza un webinar gratuït sobre Residu Zero

L’objectiu és aconseguir una economia circular en què la brossa es converteixi en matèria primera

Andorra Sostenible, una entitat del Departament de Medi Ambient del Govern, ha organitzat cinc activitats per aquest mes de juliol amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre diferents aspectes de la sostenibilitat. La quarta i penúltima activitat, que tindrà lloc demà, serà un webinar gratuït sobre Residu Zero (Zero Waste), una filosofia nascuda a principis de segle XXI amb un leitmotiv molt significatiu: El millor residu és aquell que no es genera.

Segons Jenny Dobarro, coordinadora d’Andorra Sostenible, els assistents al webinar podran aprendre «els avantatges d’aquest estil de vida i les alternatives que tenen en l’àmbit de la llar, de la cuina, de la roba per canviar els seus hàbits de consum i fer-los més sostenible». Es tracta, per tant, d’una sessió que cal tenir en compte ara que s’ha tornat una prioritat lluitar contra la producció descontrolada de brossa, una realitat que va recollir en un informe el Banc Mundial on s’afirma que cada persona genera 0,74 quilos de residus al dia. A escala europea, el Parlament va aprovar el 2015 una directiva per reduir el consum de bosses de plàstic als 27 Estats membres de la Unió Europea (UE), tot i que encara hi ha països sense lleis al respecte. Però és possible viure sense generar residus? Segons aquesta filosofia sembla que sí, si se segueixen al peu de la lletra la regla bàsica de les Sis R: rebutjar, reduir, reutilitzar, reparar, reciclar i compostar (rot, en anglès).

Com a consumidors, la força d’aquest moviment no és fútil, ja que a l’hora de consumir són més conscients de la seva vida i del que tenen. A més, donen suport a productors locals als quals poden comprar productes sense fer servir envasos de plàstic, s’estalvien diners i temps i es crea un sentiment de comunitat amb xarxes d’intercanvi, informació sobre les botigues a granel, el compostatge comunitari, etc. L’objectiu final és caminar cap a una economia circular en la qual tot residu es pugui transformar en matèria primera.

Viure sense produir residus

Residu zero a la compra: canviar els envasos de plàstic pels de vidre; organitzar la compra setmanal; evitar les bosses de plàstic d’un sol ús; localitzar els comerços de venda a granel.

Residu zero a la cuina 

Beure aigua no embotellada, eliminar el paper de cuina (fer servir draps de cotó), el paper d’alumini i el film transparent i les càpsules de cafè d’un sol ús, a més de separar la matèria orgànica per compostar.

Residu zero a la higiene personal

Fer servir sabons en pastilla, utilitzar copa menstrual o compreses de roba, eliminar les tovalloletes d’un sol ús.

Residu zero al tèxtil

Comprar roba de segona mà, intercanviar la teva per la d’altres en una xarxa d’intercanvi, reutilitzar la més vella com a draps per netejar.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu