Després de més de 40 anys sense fer-se, ahir es va recuperar una tradició històrica abans del ball del Contrapàs: la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va entregar la vara al capdanser de l’esbart per poder marcar la zona de ball. «És una cosa molt simbòlica per la parròquia i pel comú i em fa il·lusió haver-la pogut utilitzar, avui, pel Contrapàs», va dir Marsol, que va explicar que posaran la vara en una vitrina a la planta baixa de la Casa Comuna i només es traurà en dies assenyalats.
De fet, segons la mandatària, la capital és l’única parròquia que conserva la vara de cònsol. Ara bé, l’autor del llibre 100 anys de Contrapàs, Teo Armengol, va aclarir que la vara no estava perduda, sinó que ha estat sota custòdia d’un particular durant molts anys, que l’ha conservat en molt bon estat. «És una peça de museu», va dir Armengol.
Així doncs, sota d’un sol que cremava de valent, desafiant la calor i intentant trobar alguna ombra, la plaça del Poble es va omplir de gent de totes les edats, que no es va voler perdre les activitats més tradicionals de la festa. En aquest sentit, Marsol es va mostrar molt contenta amb la participació i va recordar que el que està fent el comú és, precisament, «recuperar les tradicions i tornar la festa al poble».
Primer va ballar el Contrapàs l’Esbart d’Andorra la Vella, tal i com es fa des del 1982, i després es va fer un segon ball, en el qual s’hi van afegir les autoritats i tothom que ho va voler. Més d’un centenar de persones van fer tremolar la plaça en el moment més àlgid de la dança, tot demostrant que manté una salut de ferro. «Procurarem que no es constipi i no agafi cap grip», va bromejar Teo Armengol.Com ja és tradicional, el Contrapàs es va ballar després de la missa solemne a l’església de Sant Esteve i dels balls dels capgrossos i els gegants.
Un llibre per a tothom
Sobre el llibre de Teo Armengol dedicat al Contrapàs, la cònsol major del comú de la capital va comentar que encara no tenen clar com repartir-lo, si entregant-ne un per família o posant un preu simbòlic, i no va descartar fer-ne una edició per vendre-la al públic. Marsol va remarcar que és una publicació «important» perquè, junt amb la memòria històrica del ball es pot veure, també, com ha evolucionat la parròquia durant aquest últim segle. «Hem d’evolucionar, ens hem d’adaptar, hem d’integrar; però hem de conservar la nostra identitat», va concloure.
Suspès el castell d’artifici per risc d’incendi
El Comú d’Andorra la Vella va informar ahir a la tarda a través d’un comunicat que a causa de l’elevat risc d’incendi, per les altes temperatures que s’estan registrant aquests dies, i com a mesura de precaució, les autoritats han decidit suspendre el castell de focs d’artifici previst per aquesta nit. Segons el Sistema d’Avaluació del Risc d’Incendi Forestal d’Andorra (SARIF), el risc a la capital podria arribar a ser «molt alt», pràcticament igual que a la resta del país, sent Sant Julià de Lòria la parròquia més vulnerable. Amb el d’enguany, ja és el tercer any consecutiu que no es poden llançar els focs artificials, pel mateix motiu d’intensa calor.