Search
Close this search box.
Victoria Gómez Pérez

Una quarantena de metges i infermers cubans arriben al país

La brigada Henry Reeve es va crear el 2005 per atendre greus epidèmies

Andorra és el segon país d’Europa, després d’Itàlia, a rebre l’ajuda directa de professional sanitari procedent de Cuba. Tal com va anunciar la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, els 27 infermers i els 12 metges de l’illa caribenya van aterrar ahir a la tarda a l’aeroport de Madrid i van posar rumb al Principat, on es preveia la seva arribada de matinada. En un breu tuit, Ubach va agrair a la Cancelleria de Cuba i al poble cubà «la seva generositat en moments tan difícils», ja que la seva missió és reforçar i «alleugerir» el personal del SAAS que és, precisament, el col·lectiu més afectat per la pandèmia al país.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, per la seva banda, va avançar que tan aviat com arribin se’ls impartirà una formació específica per conèixer el sistema de salut andorrà, així com una investigació clínica per comprovar que «tots estan sans i no transmeten la malaltia». A més, entre els professionals, especialitzats en ventilació mecànica i cures intensives, hi haurà un director que farà d’interlocutor amb la direcció assistencial del SAAS per coordinar totes les intervencions. Tots ells, va prometre Benazet, tindran les necessitats bàsiques cobertes i estaran assegurats per la CASS, tot i que encara no ha transcendit qui els abonarà el sou, si bé el Govern pagarà a Cuba per la cooperació.

Segons France24, aquesta és la primera vegada que la brigada Henry Reeve, creada el 2005 per atendre situacions de desastres i greus epidèmies, va a un país «del primer món, amb una tecnologia punta». Tot i això, la metgessa Vilma Vargas va assegurar que «ens adaptarem a les condicions que ens exigeixin». Així mateix, el ministre de Salut cubà, José Ángel Portal, va reconèixer al seu compte de Twitter que «Cuba ha estès la mà moltes vegades, però mai tantes en un temps tan breu». 

Cuba, que compta amb 119 casos positius –tres dels quals han mort–, fa més de 50 anys que va iniciar una col·laboració mèdica internacional que no ha cessat i és el país americà amb la carrera de Medicina més llarga, que inclou la solidaritat com a assignatura bàsica. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu