Era l’any 2012 quan tres professors de diferents àmbits es van trobar en una escola de cuina. Arran de moltes hores de converses van decidir crear el Culinary Institute of Barcelona (CIB), un centre gastronòmic amb la voluntat d’obrir-se al món mitjançant tècniques innovadores que anessin més enllà dels fogons. L’expert en màrqueting emocional Ferran Fisas, el consultor expert en hoteleria i restauració Josep Gala i el cuiner i gastrònom Pep Nogué, són els ideòlegs del primer institut internacional especialitzat en programes exclusius i adaptats a les necessitats dels xefs més creatius del segle XXI. Des de la Ciutat Comtal van viatjar ahir fins a Andorra la Vella per encoratjar tots els professionals del país que vulguin liderar les cuines i restaurants d’arreu, seguint la metodologia d’aquesta nova escola, inspirada en els millors centres de Silicon Valley i la manera de fer de Harvard. Segons Gala, l’estil del CIB assegura «pràcticament l’èxit» a tots els que «vulguin trencar paradigmes culinaris sense por», tot i que no es tracta només de revolucionar la gastronomia creativa, sinó també l’alta cuina, el càtering, les postres i la xocolata o la healthy cooking.
Escola internacional
El CIB obrirà les portes el 3 de setembre i, de moment, ja compta amb una cinquantena de matriculats, el 80% dels quals són estrangers (no espanyols). Pels tres fundadors els idiomes no són una barrera, de manera que no hi haurà una llengua oficial, sinó que els professors parlaran en la seva llengua materna i un pilot intel·ligent que els aprenents duran a l’orella els traduirà automàticament. «Ens consta que som l’única escola del món que fa servir aquesta tecnologia», va assegurar Fisas. Seguint el tarannà acadèmic, les lliçons culinàries es dividiran en grups múltiples de vuit per crear formacions heterogènies internacionals que busquin punts en comú i potenciïn la seva creativitat. La formació anirà a càrrec de professionals de renom que compartiran els seus coneixements en modernes aules dinàmiques distribuïdes en 1.600 metres quadrats.
Beques creatives
Els cursos es divideixen en períodes 3 a 54 mesos i ronden el 6.000 i els 21.000 euros. Per ser admès no es requereixen estudis previs, però és imprescindible superar un formulari de motivació. Malgrat que els fundadors consideren que els seus preus són econòmics, «tenint en compte tot el que guanyaran després», han creat un sistema de beques eliminant l’eufemisme tradicional de descompte; es tracta d’una col·laboració amb empresaris que donen diners als alumnes amb l’única condició que patrocinador i patrocinat es coneguin personalment i ideïn projectes comuns. En el CIB, fins i tot les beques són creatives.