L’última sessió del Debat d’Orientació Política va cloure ahir amb l’aprovació de 16 propostes d’acord de les 21 que van presentar els diferents partits polítics que formen el Consell General.
Entre aquestes, destaca l’encàrrec al Govern –a petició del Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS)– de reforçar els recursos humans i econòmics en la lluita contra la violència de gènere i l’atenció a les víctimes, així com una millora en la formació dels actors implicats, sobretot, la Policia i el personal de l’hospital. La presidenta del Partit Socialdemòcrata, Sussana Vela, va recordar que durant el confinament els casos de violència de gènere al país van anar a l’alça i la situació s’ha tornat «realment preocupant». També arran del PS es va aprovar per assentiment avaluar un pla per a l’atenció a la dependència i la gent gran. En matèria laboral, s’estudiarà la possibilitat de signar les disposicions de la Carta Social Europea (segons el president del grup parlamentari del PS, Pere López, pendent des del 2014) i, en un termini d’un any, el Govern haurà de ratificar el conveni de l’Organització Internacional del Treball (OIT).
Des dels grups demòcrata i liberal, que van incorporant una proposta relacionada per part de Terceravia + Unió Laurediana + Independents, van urgir el Govern a finalitzar el Pla de Salut Mental, ja que segons la consellera taronja Berna Coma «la Unió Europea calcula que en els pròxims anys les malalties derivades de la salut mental es convertiran en un de les cinc primers motius per demanar la baixa laboral». De fet, durant el 2019 es van diagnosticar 12.325 persones i en el que va de 2020 ja en són 13.854. En aquest sentit, cal recordar que precisament la setmana passada el Col·legi Oficial de Psicòlegs (Copsia) va enviar un comunicat en què lamentava que el Ministeri de Salut no disposi de dades oficials per traslladar als professionals perquè siguin aquests els que elaborin un pla «el més clar i precís possible». Així mateix, des de la majoria es va aconseguir tirar endavant la revisió del Pla Nacional contra les Drogodependències, amb l’afegit d’incloure mesures prelaborals i de reinserció per als joves en risc d’exclusió social.
També es va aprovar per unanimitat, i a petició de la consellera de Terceravia Carine Montaner, analitzar les necessitats de transport dels joves que estudien a l’estranger en el marc de la pandèmia mundial.
Quant a la Unió Europea (UE) es va aprovar amb tots els vots a favor treballar perquè les bases del futur acord d’associació siguin «tan àmplies com sigui possible».
El moment més tens de la jornada, potser, es va viure en una picabaralla entre López i el president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, sobre la concertació d’incentius als comuns per a la construcció d’habitatge de lloguer. Mentre tots els partits van votar-hi a favor, els socialdemòcrates es van abstenir al·legant que per a ells la solució passa per un pacte d’Estat, tal com ja havien anunciat dijous, i afirmant que la resolució «beneficia els promotors, però no els ciutadans». A més, López va afegir que dubta de «l’autonomia i la independència» que es deixa a les corporacions –especialment, a la d’Escaldes-Engordany–, alhora que Enseñat va considerar que el més important és que es construeixin pisos de lloguer. La síndica general, Roser Suñé, va haver d’intervenir declarant que no era el moment de mantenir aquell debat.
Els socialdemòcrates van lamentar que les seves propostes sobre millorar el transport públic i perquè s’incrementin les pensions de les persones que han cotitzat 40 anys no prosperessin. Terceravia, per la seva banda, es va quedar sense avaluacions per solucionar el col·lapse que viu el sistema judicial, sense programa perquè la gent gran es mantingui activa mentalment i física i sense un estudi per detectar les mancances del metge referent.