Search
Close this search box.
Irene Mas Fàbrega

Sant Julià rebaixa els sous dels seus consellers un 10%

Desperta Laurèdia lamenta que els diners que s’estalviïn no es destinin a temes socials o econòmics

El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, va explicar durant la sessió de comú d’ahir que la corporació ha optat per reduir en un 10% el total de la massa salarial dels càrrecs públics. En concret, el percentatge representa una reducció de 215,82 euros per cada sou i un estalvi de 18.501,29 euros al mes. Majoral va apuntar que els diners en qüestió s’acumularan a la mateixa partida de salaris i es faran servir si hi ha una necessitat: «Els diners que no percebem els membres de la corporació quedaran com a menys despesa a la mateixa partida amb la certesa total que si hi ha una necessitat social, es podrà dotar el fons de partida pressupostària, ja sigui de diners que vinguin d’aquesta partida com de d’altres del comú. Per nosaltres, la part social és prioritària a la resta».

En aquesta línia, Desperta Laurèdia va lamentar que la rebaixa salarial dels càrrecs electes no s’hagi consensuat amb la minoria i que els diners que s’estalviaran des de la corporació en salaris no es destinin a fons de cohesió social o a impulsar iniciatives per a la reactivació econòmica. Així ho va expressar el cap de l’oposició, Cerni Cairat: «A nosaltres el que ens hauria agradat és poder consensuar i debatre aquesta mesura que nosaltres ja vam demanar d’aplicar a principis del mes d’abril entenent que la situació econòmica era molt delicada, que calia aplicar mesures d’estalvi a la corporació comunal i també vam proposar que la reducció salarial s’encaminés a destinar els ingressos a finalitats socials a la parròquia».

En resposta a aquestes paraules, Majoral va acusar Cairat, de «buscar titulars», a la qual cosa Cairat va contestar que la formació només demana «una mesura de distribució justa» que generi estalvis per fer front a les conseqüències de la Covid-19 a la parròquia. De resultes de la falta d’entesa entre els membres de comú de la majoria i de la minoria, la modificació de l’ordinació del pressupost per a l’exercici del 2020 que contempla la reducció dels salaris dels consellers va comptar amb les abstencions dels components de Desperta Laurèdia tot i que es va aprovar amb els nou vots favorables de la majoria.

Pressupost del primer semestre

També va ser durant la sessió ordinària del comú que es va informar sobre la liquidació del pressupost del primer semestre de l’any. Així, la consellera de Finances, Maria Àngels Marfany, va constatar que durant els primers sis mesos del 2020 s’ha registrat un saldo negatiu de 9.629,56 euros a la parròquia, tot i que «cal tenir en compte que fins a aquesta data no s’ha començat a facturar cap tribut» als empresaris, ja que es van ajornar a causa de la incidència de la pandèmia de la Covid-19 al país.

 
En el capítol d’ingressos s’ha executat un 31,1% del total, 4.711.553,12 euros, i l’import liquidat de les despeses se situa en el 26,5%, 4.721.182,68 euros. L’endeutament del comú al primer semestre se situa en el 101%, fet que representa un import de 14,1 milions d’euros. En relació amb l’última xifra esmentada, el cònsol major del comú va constatar que des de la corporació es treballa perquè el dèficit, a finals d’any, se situï entorn el milió i mig d’euros i va apuntar que les despeses s’han prioritzat. Cairat, davant d’aquestes dades, va constatar que tot i que la situació financera parroquial «és delicada», s’ha de procurar seguir treballant a favor del teixit econòmic de Sant Julià: «Pel que fa a la disminució de despesa, defensem que aquesta no pot ser causada per una retallada exhaustiva en les inversions que pensem que des de l’administració pública també s’ha de treballar per mantenir el teixit econòmic de la parròquia».

Dipòsit d’aigua al Quart de Nagol

D’entre les prioritats que es va decidir tirar endavant tot i la situació financera del Comú de Sant Julià de Lòria, hi ha la construcció d’un dipòsit d’aigua potable al quart de Nagol, decisió que es va aprovar ahir durant la sessió comunal. En aquest sentit, el conseller d’Urbanisme, Carles Felip Pereira Barros, va explicar que «actualment, la capacitat d’emmagatzematge i subministrament d’aigua potable és de 250 metres cúbics» i va apuntar que la zona «està experimentant» un creixement important de població. Així, va apuntar que «per tal de preveure l’augment de consum d’aigua potable, és necessari executar una planificació a llarg termini de la xarxa actual». Per això, el comú «ha previst el projecte de construcció d’un dipòsit d’aigua potable de mil metres cúbics. De moment, però, se n’executarà un amb una capacitat de 500 metres cúbics que donarà servei complementari adequat durant un període llarg de temps». Va afegir, també, que una vegada es realitzi tota la tramitació administrativa, es proposarà adjudicar els treballs a l’empresa Project per un import de 670.272,34 euros i un termini de finalització dels treballs de 210 dies.

Finalment, el comú va aprovar la delimitació comunal de la finca privada anomenada Ort del Llosé.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu