El cap de Govern, Toni Martí, va valorar ahir la concentració que es va fer dilluns al vespre en contra de la reforma laboral i per reclamar una Andorra més social. Martí va mostrar el «màxim respecte» per la concentració però tenint en compte alguns dels lemes que es van sentir durant la protesta (reclamant millors polítiques socials i la seva dimissió i la del ministre Xavier Espot), va insistir que l’Executiu taronja no ha fet «polítiques de retallades» i que «ha estat al costat de les classes més desfavorides». En aquest sentit va recordar que si es valora la situació econòmica del moment en què van entrar al Govern, primer calia sanejar els comptes per després poder tirar endavant polítiques socials.
Igualment, va voler fer corresponsables de la situació governs anteriors: «És un malestar que s’acumula de moltes legislatures i nosaltres som els que estem davant i tenim l’última responsabilitat de donar la cara». En relació a les reformes dutes a terme va assegurar que «si ens hem d’explicar millor, ho farem».
Transversalitat
El líder de l’Executiu va qualificar la concentració de «significativa» i «molt transversal» i va insistir que havia d’escoltar «el neguit de mil persones». «S’ha d’acceptar la manifestació legítimament perquè hi ha famílies que tenen dificultats per arribar a final de mes», va admetre en el marc de l’esmorzar de Nadal celebrat amb la premsa. De la mateixa manera va anar desgranant els diferents temes presents en la protesta. «Cal valorar que vam ser els primers a dir que hi havia un problema amb les pensions», va apuntar, afegint que han apujat el salari mínim «i hem tingut la partida social més elevada». També va defensar la tasca del ministre d’Afers Socials, Xavier Espot i en el cas de l’habitatge va manifestar que «hi ha empresaris que han comès abusos però també n’hi ha que són humils». Pel que fa a la reforma laboral, va recordar que el consens amb què s’ha aprovat, aconseguint el suport de 24 dels 28 consellers.
De la seva banda, Espot, en el marc de l’esmorzar amb el cap de Govern, es va mostrar partidari de treballar cada problemàtica per separat i per tant té previst reunir-se amb tots els col·lectius participants per escoltar els neguits i trobar punts d’entesa.
Oposició
Des dels grups de l’oposició, en canvi, la valoració és força diferent. El socialdemòcrata Pere López va remarcar que es tracta d’una concentració «inèdita» per «les dimensions i la transversalitat» dels participants i que és «un exemple claríssim de l’actual estat de fractura existent al país». López considera que «les polítiques de DA generen aquesta fractura» en tots els àmbits i acaben generant «ciutadans de primera i ciutadans de tercera». Finalment va apuntar que «sembla que la gent comença a fer sentir la seva veu i fer una cosa inèdita al nostre país com és ocupar els carrers, pronunciar-se i manifestar-se».
El candidat a cap de Govern per Progressistes-SDP, Josep Roig, considera «molt notori» que es reunissin mil persones en un dilluns al vespre i que va ser «una expressió del fracàs de DA en les polítiques socials». L’A no es va voler pronunciar i el grup parlamentari de DA es va remetre a les paraules de Martí.