El conseller general del PS, Quim Miró, va llançar ahir una advertència al Govern si no rep la documentació que ha sol·licitat relativa a l’afer BPA. Miró va assegurar que si no prospera el recurs d’empara que ha presentat a la Sindicatura per obtenir informació relativa als costos de la intervenció de BPA, des de la formació socialdemòcrata «ens veurem obligats» a acudir al Tribunal Constitucional. «No veig on està el risc que els consellers tinguin informació», va afirmar Miró, crític amb el «secretisme» del cas BPA i amb el control de l’AREB. «Nosaltres els consellers generals no ho podem fer perquè no se’ns dona la informació i el Tribunal de Comptes tampoc ho fa», va afegir el parlamentari socialdemòcrata.
En aquest sentit, el ministre de Finances, Eric Jover, va respondre que «la llei marca que hi ha un conjunt de dades que han de mantenir-se reservades i que no es poden facilitar si no hi ha un requeriment judicial». A més, Jover va insistir que l’entitat financera és de caràcter privat i no públic, raó per la qual va descartar que aquesta informació pugui arribar a facilitarla-hi malgrat que decideixin anar al Constitucional. Al seu torn, Miró va esgrimir que «costa d’entendre que una societat s’hagi gastat 15 milions d’euros públics i se’ns digui que continua sent privada».
Retard en la presentació de comptes
D’altra banda, el ministre va anunciar ahir, arran de la pregunta de Miró, que el passat 25 d’octubre del 2019 l’AREB va dipositar al Registre de Societat els comptes de BPA corresponents als exercicis compresos entre l’any 2014 i 2018. Així doncs, Jover va haver de reconèixer «el retard» en la presentació de comptes i va adduir «motius tècnics» per justificar-ho. «Es va preferir no presentar els comptes anuals fins que no fos possible que els auditors externs poguessin expressar una opinió que validés la imatge fidel dels comptes formulats, fet que no ha passat fins al 2018», va explicar Jover. L’argumentació del ministre no va convèncer al president del grup parlamentari del PS, Pere López, que va demanar «sancions econòmiques».
Finalment, Jover va lamentar que el retorn dels fons de renda variable de BPA, que actualment continuen retinguts per part de Crédit Suisse malgrat una sentència de la justícia helvètica, s’està allargant més del desitjable. motiu pel qual el ministre va manifestar que ja ha traslladat la seva «preocupació» a l’AREB.