Search
Close this search box.
Elisabet Cortiles

El Govern engegarà una prova pilot per produir energia solar

Es construirà un «petit parc fotovoltaic» en una parròquia alta per comprovar la seva viabilitat

En el marc de la llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc), la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va anunciar que posaran en marxa una prova pilot «d’un petit parc fotovoltaic». La instal·lació, que començaria a funcionar a finals d’aquest any o principis del 2021, «se situarà en una parròquia alta encara sense determinar», i, segons la ministra, té l’objectiu de mostrar quina és «la millor manera de construir aquest tipus d’infraestructura en un país com el nostre, de muntanya i amb una climatologia complicada».

Calvó va detallar ahir el projecte durant la jornada organitzada per l’empresa Familiar Andorrana (EFA), que va aprofundir sobre la contribució del capital privat en la transició energètica. Generar energia solar al país seria una de les fórmules que el Govern voldria desenvolupar per arribar al 30% d’energia d’origen renovable que es va marcar com a objectiu en la Litecc. 

Des del 2017, la llei permet que empreses i particulars amb plaques fotovoltaiques instal·lades puguin consumir la mateixa energia que generin. Fins aleshores, tenien l’obligació de vendre l’electricitat a la xarxa de FEDA al preu que l’empresa marcava i tenien prohibit utilitzar-la per a l’autoconsum.

Energia solar /
Segons l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA), l’energia solar és una de les que renovables amb més futur al Principat, degut a la fàcil implantació de plaques fotovoltaiques als edificis. L’Executiu potencia aquesta energia tant a través de les ajudes del Pla Renova com del programa específic per afavorir la implantació. Segons l’OBSA, la demanda nacional d’energia representaria un 0,4% de la radiació total que rep el país, fet que obligaria a completar la demanda amb d’altres fonts d’energia, ja siguin o no renovables, nacionals o estrangeres.

Altres instal·lacions /
Dins del Pla Sectorial d’Infraestructures de la Litecc, la ministra també va confirmar que, abans de l’estiu, es podrà inaugurar la planta de triatge de residus de Sant Julià, la qual es troba actualment en construcció. També va recordar que «s’ha ampliat la planta de cogeneració de Soldeu, s’està construint la de la Comella, amb una xarxa de distribució de calor que s’anirà desenvolupant els pròxims 2,3 anys i s’està treballant en la tercera planta del Pas de la Casa». 

Autosuficiència energètica /
Des de Medi Ambient també es va avançar que, després d’haver desenvolupat la normativa sobre eficiència energètica en el parc d’habitatges, el mes vinent s’aprovarà el marc jurídic que permeti al sector privat produir energia renovable. «D’aquesta manera, l’empresariat podrà participar amb garanties en el procés de transició energètica, amb la seguretat d’estar-ho fent correctament», explicava Calvó.
 

Calvó: «Veurem quina és la millor manera de fer aquesta infraestructura, en un país amb una orografia complicada»

En la mateixa línia, el president de l’EFA, Francesc Mora, va confirmar que «des de l’entitat es defensa un model econòmic que no vingui impulsat ni finançat pel sector públic en la seva totalitat, sinó que hi hagi participació privada perquè veiem la transició energètica en una oportunitat de negoci». Mora també va afirmar que estan a l’espera de saber com serà el «sistema de compensació energètica», plantejat pel Govern. La producció d’energia renovable per part de les empreses podria comportar una reducció de l’actual impost de CO2. 

Les claus /
La producció d’energia verda  no només beneficia el medi ambient sinó que suposa una disminució de la dependència energètica que el país té amb França i Espanya.
Les plaques fotovoltaiques, malgrat que tenen un cost elevat, són de fàcil implementació. Segons els experts, l’energia solar tindria un gran potencial al Principat.
El sector privat espera que la nova normativa els permeti generar energia amb fonts d’origen renovable i consumir-la. La llei també els permetria vendre-la a FEDA.
L’EFA considera que la transició energètica s’ha de veure com una inversió i no com una despesa que garantirà la sostenibilitat de l’economia a llarg termini.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu