Algunes formacions –no totes– van aprofitar la jornada d’ahir per valorar el pacte entre el Partit Socialdemòcrata (PS) i Progressistes-SDP anunciat aquest dijous. Ho van fer des de les files de la majoria i des de l’àmbit extraparlamentari, tot i que en ambdós casos van ser dos partits de nova creació. Així, tant Acció com Concòrdia van refusar la possibilitat d’arribar a acords amb la nova coalició progressista a la llista nacional i tampoc a les territorials.
«El pacte és d’allò més natural, ja que si mirem enrere el divorci va ser més per desavinences personals que no pas per altres temes», va recordar el secretari general d’Acció, Guillem Forné. «Vist que el panorama electoral s’ha diversificat tant –va afegir–, la divisió del vot normalment sempre afecta aquells que en poden arribar a obtenir menys, així que la unió de forces per aglutinar-lo és normal».
Sobre com afecta això a formacions com Acció, «de moment tenim l’escenari completament obert, amb delegats que parlen amb altres partits i tenint en compte que ja tenim pactes amb DA i CC, ja es mantenen converses amb aquests dos partits, però això no vol dir que ens tanquem a cap altre i, de fet, tenim programades altres reunions amb altres formacions amb l’objectiu de salvar la llei electoral injusta, sobretot a les territorials, però no tenim cap compromís ni hem tancat res». Així les coses, treballen amb la idea de fer llista nacional pròpia. «De moment, no hem variat el plantejament, tot i que és cert que d’un dia per l’altre et pot canviar radicalment el panorama, amb un possible pacte entre L’A i Terceravia». En el cas de les territorials, veuen opcions de presentar candidatures en solitari en algunes parròquies i en d’altres buscar aliances amb Demòcrates i CC.
Des de Concòrdia, el copresident de la formació, Cerni Cairat, va afirmar que «ens sembla lògic que forces que ideològicament són molt similars s’acabin unint, però també entenem que és fruit d’un cert tacticisme i del sistema electoral». Sobre com es presentaran a les eleccions, revela que hi ha opcions de trobada amb formacions locals. Així, també aposten per fer llista nacional pròpia i a les parròquies «veurem quines possibilitats tenim», però «no farem llista a tots els territoris, ja que tampoc és l’objectiu. Per mantenir la coherència, hem de fer projectes creïbles i a certes parròquies no tenim tant arrelament», va reconèixer.
D’altra banda, la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, també va opinar sobre el pacte entre el PS i SDP. Gili va ser contundent i va afirmar que si ella «encara tingués l’etiqueta del PS hauria votat un no rotund a aquesta qüestió». I ho va argumentar referint-se a «l’històric» del que va passar i més quan ella va ser una persona que va estar «molt exposada» en tot això, segons va informar l’ANA. De totes maneres, va dir que «ara és una qüestió que no m’incumbeix en res» i que mirant-s’ho des de la distància, ho ha vist «amb sorpresa» com creu que ho han fet altres ciutadans.