Search
Close this search box.
L'opinió de:

Una Torre Eiffel ‘made in Marroc’

  • «Es tracta d’una rèplica petita de 30 metres que encara s’està acabant», diu l’alcalde adjunt de Fez

MARTA NIERA

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Benvinguts a Fez, ciutat mil·lenària, capital espiritual del Marroc, amb la seva medina laberíntica i la seva antiga universitat i, des de fa una setmana, amb una Torre Eiffel estil marroquí. «Es tracta d’una rèplica petita de 30 metres que encara s’està acabant. Estem pensant en posar un barret a la part alta de la torre que recordi a Fez. Serà una Torre Eiffel estil fesí», explica per telèfon Alal Amraui, alcalde adjunt de la ciutat.

La nova Torre Eiffel en miniatura, pendent d’il·luminació i del retoc fesí, està instal·lada fa una setmana en una anònima rotonda d’aquesta ciutat marroquina, fora de la famosíssima medina.

Segons Amraui, «ja són nombrosos els curiosos que s’acosten a fotografiar-se davant d’aquesta torre de ferro», símbol universal de París, i l’estructura original de 324 metres va ser construïda entre 1887 i 1889 per l’arquitecte francès Gustave Eiffel. La Torre Eiffel és una de les meravelles del món –diu l’alcalde adjunt– i «pertany a tota la humanitat, per tant, aquesta rèplica és una oportunitat perquè la nostra joventut tingui una idea de com és la construcció francesa».

«També podríem haver reproduït l’Estàtua de la Llibertat», reflexiona, sense voler revelar el cost del monument (segons el setmanari Telquel, ha costat uns 800.000 dirhams, uns 70.000 euros, 90.000 dòlars).

No se sap amb quin assessoria urbanística o artística ha comptat l’ajuntament fesí, però no totes les persones veuen la torre amb els mateixos ulls.

«Em pregunto si les autoritats han pensat en el problema que suposa per a la circulació i la seguretat dels vianants col ·locar la torre en una rotonda», diu l’arquitecte Kamal el Ghazi, natural de Fez.

Per El Ghazi, «la ciutat té aquesta riquesa cultural i històrica que no necessita d’aquest tipus de miniatures per fer publicitat», i reitera que «a Fez no existeix un context apropiat per a alguna cosa així, a diferència d’altres rèpliques d’aquesta torre al voltant del món i col·locades en casinos, hotels o parcs d’atraccions».

L’arquitecte subratlla que es tracta d’un projecte «cosmètic», l’objectiu no és altre que «distreure l’opinió pública dels veritables problemes que hi ha a Fez: la ciutat necessita renovar la seva medina i els seus monuments històrics, i no és a través de aquestes miniatures com anem a millorar la vida del ciutadà», argumenta.

No deixa de sorprendre tampoc que Hamid Chabat, alcalde de la ciutat i secretari general del Partit Istiqlal, formació que ha fet del nacionalisme marroquí seva bandera i que va ser matriu del moviment de resistència que el 1956 va conduir a la independència del Marroc després del colonialisme francès , impulsi avui un projecte com aquest a Fez.

Fez, la medina va ser nomenada el 1981 patrimoni cultural de la Humanitat per la UNESCO i coneguda per les seves mesquites, escoles alcoràniques, les seves adoberies o la seva jueria, és al costat de Marràqueix una de les destinacions predilectes dels turistes estrangers que viatgen al Marroc a la recerca de l’exotisme que ofereix un país a les portes d’Europa.

Però és pensant en el turisme nacional que les autoritats han tingut la idea de replicar la Torre Eiffel. «El nostre gran tresor és el nostre patrimoni, i al mateix temps la nostra riquesa és l’obertura a totes les influències, ja siguin europees, àrabs o africanes», subratlla el vicealcalde davant l’opinió d’alguns locals que consideren que si es fan rèpliques, aquestes haurien de ser dels monuments històrics de la ciutat.

«Si volem mostrar obertura el que cal fer és promoure la cultura amb més festivals, i convidar a gent de tot arreu, però no construint aquest tipus de miniatures. Es tracta d’una cosa de molt mal gust que a més no respecta el patrimoni», critica l’arquitecte.

Per a Mohamed Alami (nom fictici perquè no ha volgut que la seva identitat sigui publicada), guia turístic a Fez des de fa 24 anys, la tan cloquejada torre «no té cap tipus de relació amb la nostra cultura i tampoc simbolitza a la ciutat de Fesz.

«Té tan poc interès que ni els membres d’associació de guies hem comentat l’assumpte», conclou.

Així doncs, no sembla que la Torrreta Eiffel hagi de formar part dels circuits turístics clàssics, però les fotos-souvenir als seus peus i es van multiplicant.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu