L'opinió de:

Tradicions

FABIOLA SOFIA MASEGOSA

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Dilluns vinent celebren de nou la Nit de Sant Joan i aquesta vegada vull parlar de les begudes i els aliments típics d’aquesta enigmàtica nit. Aquí, com mana el costum, els que s’animin a sortir aquesta màgica nit es podran menjar les típiques coques acompanyades de moscatell a la llum i a la calor d’una foguera. De coques, tenim una gran varietat per escollir per aquesta nit: coca de llardons, de sucre, de crema i pinyons, etc. Els que no vulguin unir-se a la festa al carrer, de segur se la menjaran tranquil·lament a casa seva. En lloc de moscatell, també podem beure l’anomenat cremat, beguda feta a base de rom, sucre, pela de llimona, canyella en branca i clau d’olor. Col·loquem tot dins de un vas de fang, li calem foc per evaporar l’alcohol i ens ho bevem calent. Però, ¿què podem menjar o beure en altres llocs la nit de Sant Joan?

Com tothom sap a Galícia s’acostuma a beure la tradicional queimada, poció màgica barreja d’aiguardent amb fruites i un bon grapat de sucre, preparada dins d’una marmita, sempre acompanyada dels seus inseparables conjurs, recitats durant la seva preparació i especialment adequats per a aquesta nit, la nit més curta de l’any. Amb aquesta beguda es pretén espantar a les meigas i a tots els mals esperits que intentin fer-nos mal. El menjar típic gallec per Sant Joan són els cachelos, patates rostides dins de les brases amb la seva pell, que es retira després, i les sardines a la brasa, perquè com s’acostuma a dir a Galícia, «por San Xoán a sardiña pinga o pan». Com a postres típics tenen les filloas, les orellas de frade, i les xules. A Menorca la beguda tradicional que es beu durant la festa és la pomada, que és una barreja de Gin de Menorca amb llimonada. A Alacant, la meva terra, la festa es viu al carrer, allà la gent pot menjar, beure i ballar a las Barraques i Racós, que es troben disseminats per tots els barris de la ciutat, i tastar la tradicional coca de Sant Joan o coca amb tonyina i les bacores.

A les platges de Màlaga, són molt comuns els espetos de sardines, que es fan també a la calor de les brases de les fogueres i estan boníssimes i s’acostumen a amanir amb unes rodanxes de llimona. A la ciutat de Granada i alguns pobles de la província, es menja la cassola de sant Joan que és un pa de pessic de carbassa amb ametlles, avellanes i espècies. I suposo que per sopar aquesta nit pot anar bé qualsevol carn que es pugui rostir a les brases de les màgiques fogueres que cremaran durant tota la nit en molts llocs del món, intentant fer que els dies siguin més llargs gràcies a la màgica llum del foc que ho purifica tot.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu