L'opinió de:

Què mengem per Tots Sants

FABIOLA SOFIA MASEGOSA

Segur que tothom té clar que a Andorra i Catalunya s’acostuma a menjar els típics panellets, les castanyes torrades i els moniatos rostits; tot això acompanyat d’una bona copeta de moscatell. Però, què es menja en aquest dia assenyalat en altres llocs?

A altres llocs d’Espanya solen menjar els típics dolços d’aquestes festes que són els ossos de sant i els bunyols. Però hi ha algunes diferències entre les diferents regions i ciutats. A Ceuta, per exemple, és el Dia de la Motxilla, i la gent té el costum de surtir al camp portant una motxilla de fruites i fruits secs amb què passa el dia en companyia dels seus familiars i amics. A Albacete solen preparar-se les Migas del niño, un dolç típic que es denomina així per ser una preparació de molles abans considerada com un aliment infantil i que en l’actualitat se serveix també com a postres el dia 31 d’octubre en el sopar del dia de Tots Sants. Si anem cap al nord de Còrdova, com ara a Los Pedroches, la gent encén espelmes a les cases i mengen les tradicionals farinetes de llet.

A Extremadura, se surt al camp a consumir fruita seca, celebrant la chaquetía o els calbotes. A la devesa de Guadix i a Jaén es mengen pestiños i moniatos. Però, si el que volem es gaudir d’un mercat tradicional on puguem comprar flors i dolços típics d’aquesta data, podem anar a la regió de Murcia. Allà trobarem arrop, carn de codony, pa de figa, ossos de sant i fruits secs.

Un costum arrelat a Espanya i que a mi em crida molt l’atenció es el de representar l’obra de teatre Don Juan Tenorio la nit del Dia de Tots Sants. Si marxem a fora d’Espanya, també trobem costums molt diversos. A Cartagena d’Índies (Colòmbia) se celebra un esdeveniment conegut com el tintililillo durant el qual un grup de nois va de casa en casa demanant aliments a través de càntics per fer un dinar tradicional, anomenat Sancocho.

A Guatemala es fan visites als cementiris deixant usualment flors i de vegades menjar als difunts, també és costum fer volar barrilets Gegants a Sumpango i Santiago Sacatepéquez i, com a àpat típic, trobem el platet anomenat Embotit que consisteix en una barreja d’embotits i verdures. I així podríem continuar amb molts altres llocs en què la gent acostuma a acomiadar-se cada 1 de novembre novament dels éssers estimats.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu