Alcalde de la Seu d’Urgell
Aquest cap de setmana la Seu d’Urgell acull la Fira de Sant Ermengol, primera fira documentada de la península ibèrica, concretament de l’any 1048. Aquest no és però el seu principal mèrit, sinó el fet que tot just 19 anys enrere va saber reinventar-se i especialitzar-se en el formatge artesà del Pirineu. Per tant, durant la Fira trobareu a la Seu allò que podeu trobar en moltes altres fires del país, però de forma singular i protagonista hi trobareu formatge. Més de 40 productors artesans de punta a punta dels Pirineus, de Mediterrani a Atlàntic i de nord a sud. Tot un espectacle per als sentits que ha convertit aquesta cita en un esdeveniment nacional que cada any acull al voltant de 60.000 visitants.
I és que la Seu i el formatge estan vinculats des de fa molt temps. L’any 2015 se celebrarà el centenari de la Cooperativa Cadí, indústria puntera de la producció i elaboració làctica del país. De la seva mà, la Seu té dues marques de qualitat alimentària, DOP formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya i DOP mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Per tant, és evident que la relació del formatge a la ciutat és sòlida i profunda. La Fira esdevé un aparador, en aquest cas del formatge artesà i per extensió de la vida dels petits pobles de muntanya on es produeix. L’aposta de la ciutat i de la comarca ha passat aquests anys per potenciar aquesta relació amb la llet i el formatge: situar la formació de formatgers a l’Escola Agrària del Pirineu, crear rutes turístiques per visitar formatgeries, dedicar al món del formatge una planta i múltiples activitats de l’Espai Ermengol –Museu de la Ciutat, potenciar aquests productes en el comerç i l’hostaleria local… La darrera aposta, en aquest cas privada, és la posada en marxa a la nostra comarca de Blanca from Pyrenees, una explotació ramadera que té en la recerca, la investigació i el coneixement el seu puntal bàsic d’actuació amb ambició mundial. És per tot això que arribem a la Fira amb molts reptes i il·lusions per a aconseguir, però alhora amb la satisfacció de la feina ben feta. Una feina que va molt més enllà de dos dies Fira i que treballa sobretot per articular una estratègia econòmica, paisatgística, turística o cultural al voltant d’un element tant global i alhora tant proper com la llet i el formatge. Una feina que s’exhibeix durant dos dies per a que tots vosaltres la pugueu tastar, sentir i compartir a la Seu, la capital del formatge.
Per a més informació consulti l’edició en paper.