La intel·ligència artificial, com gairebé tots sabem, és la capacitat que té un dispositiu, com ara un mòbil o un ordinador per executar tasques que generalment requereixen l’ús de la intel·ligència humana. De la mateixa manera que la intel·ligència humana és complexa i múltiple, també ho és la intel·ligència artificial, de manera que inclou nombroses àrees de coneixement que intenten emular diferents aspectes de la intel·ligència humana, com ara la capacitat de planificar i resoldre problemes, l’habilitat d’aprendre constantment, etc.
En el meu cas, he començat a utilitzar-la per consultar certs aspectes sobre els meus entrenaments i sobre l’adaptació de la meva dieta i la veritat és que em proporciona informació de qualitat, però també té algunes confusions i errades.
Però la realitat és que la IA ha penetrat de manera invisible a les nostres vides i ara mateix es troba pràcticament en tots els àmbits i en totes les parts. Forma part del nostre entorn i és habitual a les nostres rutines diàries. Gràcies a la seva gran capacitat per aprendre a partir de dades, permet reconèixer i predir patrons i optimitzar tasques.
Els múltiples avantatges que ofereix la IA a la societat s’estan començant a comprovar a qualsevol empresa que la utilitza. Es tracta, en definitiva, d’aconseguir que un sistema informàtic reaccioni automàticament davant d’una situació sense que calgui donar-li una ordre específica.
Entre aquests avantatges es troben els següents:
- Permet l’automatització de tasques que per als humans resulten repetitives i tedioses. Això contribueix a fer que els empleats puguin dedicar el seu temps de treball a qüestions més productives.
- Redueix l’error humà en feines que exigeixen la repetició mecànica de moviments o d’accions concretes com ara la introducció de dades aconseguint que el nivell d’error sigui mínim.
- Aporta precisió ja que la IA es caracteritza per tenir un pensament autònom, cosa que acaba generant processos que redueixen les despeses i els errors. La informació ben sintetitzada i actualitzada ajuda els professionals a prendre decisions estratègiques.
- L’ús de la IA en el diagnòstic de malalties ajuda a aconseguir tractaments personalitzats i millorar els resultats de la investigació mèdica.
- La IA també ens ajuda a prevenir, detectar i frenar possibles fraus o atacs informàtics.
Però, malgrat els innombrables beneficis que aporta la IA, també té alguns desavantatges en comparació amb els mètodes de programació tradicionals. El desenvolupament i el desplegament de la IA poden comportar problemes de privadesa de dades, reducció de llocs de treball i riscos de ciberseguretat, per no esmentar la monumental tasca tècnica que suposa garantir que els sistemes d’IA es comportin segons el previst i no d’una altra manera.
A més, és molt necessari esmentar els problemes que suposa en l’àmbit educatiu la IA, ja que és capaç de fer qualsevol tasca escolar o feina que els alumnes t’hagin de lliurar.
De manera que hauríem d’actuar amb cautela davant el maneig d’aquesta nova eina a les nostres vides. .
Profesora, investigadora i traductora