L'opinió de:
CEO i Cofundadora d'AUMENTIUM

Equips sans: el motor del creixement empresarial

En el món empresarial, els equips són el nucli que donen vida i substància a qualsevol projecte. Com a líders i gestors, som responsables tant de les metes dels nostres equips com també de l’atmosfera en la qual es desenvolupen. Quan un equip està sa, compromès i motivat, els resultats flueixen de manera natural. No obstant això, basta la presència d’una actitud tòxica per desestabilitzar i posar en risc fins i tot el millor dels projectes.

Un membre tòxic pot afectar negativament l’equip de moltes maneres. La seva actitud crítica i negativa crea un clima de tensió i desconfiança, inhibeix la comunicació i redueix la motivació. En la pràctica, les persones comencen a evitar interaccions i a ocultar problemes, i el rendiment col·lectiu sofreix. Aquest ambient no sols afecta la productivitat, sinó també el benestar individual, generant conflictes que, a vegades, porten a la desmotivació o al desig d’abandonar l’equip. Per a l’empresa, això no sols és un problema de benestar empresarial i productivitat, sinó que també és un problema de reputació i retenció de talent.

Detectar a temps els senyals de toxicitat és essencial per a la salut de l’equip. Els senyals d’alerta inclouen:

•    Actitud negativa: Constants queixes sense oferir solucions, estar sempre en desacord o provocar conflictes.
•    Falta de col·laboració: Un membre tòxic sol enfocar-se en els seus propis interessos, evitant col·laborar o contribuint només superficialment.
•    Resistència al feedback: La incapacitat d’acceptar crítiques constructives i la tendència a culpar a uns altres dels seus errors són signes clars de falta de responsabilitat.
•    Propagació de crítiques i rumors: Difondre crítiques i rumors perjudica la confiança i crea conflictes.

Així doncs, quan s’identifica un membre tòxic en l’equip, és essencial actuar amb promptitud, empatia i fermesa. Algunes claus fonamentals són: 

•    Conrear un diàleg constructiu: Parlar amb la persona en privat, amb respecte i comprensió. Assenyalar els comportaments específics i com afecten l’equip.
•    Establir límits clars: Definir i comunicar els valors innegociables de l’empresa. Assenyalar clarament quins comportaments són inacceptables i les conseqüències de continuar amb ells.
•    Ajuda i formació: Oferir suport i formació dona l’oportunitat de créixer i millorar.
•    Presa de decisions: Si el comportament no canvia, pot ser necessari considerar la reubicació o la desvinculació. El benestar de l’equip ha de ser prioritari.

Un equip sa és el pilar d’un entorn de treball positiu, i això es reflecteix en la satisfacció i el sentiment de pertinença de cada membre de l’equip. Crear i mantenir un ambient saludable és un dels majors regals que un líder pot oferir. En actuar amb empatia i determinació, i fomentar una cultura de respecte i tolerància, protegim la integritat de l’equip i la cultura de l’empresa. En última instància, un equip saludable, compromès, cohesionat i resilient és capaç de superar qualsevol repte.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu