Search
Close this search box.
L'opinió de:

Els traumes de la guerra a ‘The Dry Land’

  • L’acriu América Ferrera i el director Ryan Piers Williams hi aborden el síndrome d’estrès postraumàtic

FERNANDO MEXÍA

L’actriu América Ferrera i el seu promès, Ryan Piers Williams, van unir forces a The Dry Land, drama sobre el síndrome d’estrès postraumàtic d’uns soldats que enfronten la seva pitjor guerra personal en tornar del front.

Williams debuta com a director de llargmetratges en aquesta cinta, que també va escriure després de diversos anys d’investigació sobre la repercussió psicològica que té en els militars el seu pas per llocs de conflicte. “Quan va començar la guerra a l’Iraq, vaig sentir la necessitat d’estar connectat amb els soldats que lluitaven pel nostre país”, va dir el director, que poc després va conèixer Ferrera en el rodatge del curt Mortes (2007), sobre els assassinats de dones a Ciudad Juárez, Mèxic. “Llavors ja parlem d’aquest projecte”, va explicar l’actriu en una trobada amb la premsa a Los Àngeles, on va lluir el seu anell de promesa. “Quan va començar a escriure el guió vaig pensar que jo comprenia bé quina era la seva visió. Que podia ser els seus segons ulls i ajudar-lo. Va ser una col laboració. Ell va dur el control del projecte”, va comentar Ferrera, que va fer de productora executiva del film i va interpretar l’esposa del soldat protagonista, encarnat per Ryan O’Nan.

TANT PER A
l’actriu hispana d’orígens hondurenys com per a Williams, l’objectiu últim de la pel.lícula era assolir que es generés un debat social sobre el síndrome d’estrès postraumàtic dels militars. “És un estigma per als soldats”, va declarar Ferrera, que va indicar que les malalties mentals són mal acceptades en general per la societat, “però si a més ets un soldat entrenat per a no mostrar debilitat… reconèixer que necessites ajuda és dur”.

La pell.lícula The Dry Land, que es va estrenar el dia 30 de juliol als EUA, va rebre el suport de l’Exèrcit nord-americà, a pesar que el film no llança, precisament, un missatge atractiu. “És important que prediquem amb l’exemple i que, com institució, incentivem el diàleg sobre la salut mental i l’estrès postraumàtic”, va afirmar el coordinador militar per a assumptes relatius a la indústria de l’entreteniment, el coronel Gregory W. Bishop.

En paraules de Ferrera, el general George Casey, del Departament de Defensa dels EUA, va qualificar la pel.lícula d'”honesta” en el seu intent de reflectir els traumes amb els quals tornen alguns soldats, cosa que coneix bé l’actor Wilmer Valder- rama, que interpreta un d’aquests veterans en la pantalla.

“UNA TERCERA
part dels meus amics són a L’Iraq o a Afganistan. D’altres pateixen estrès postraumàtic. És alguna cosa molt seriósa que ningú s’espera que li passi. No importa com en siguis, de fort”, va indicar Valderrama. “Un dels meus amics té malsons i sent coses que no existeixen quan està tot sol. Intentem fer-ne broma i riu, però és molt seriós”, va destacar, que va explicar que la diferència de The Dry Land amb altres films sobre el tema és “que la pel.lícula no té agenda política”. “Parla de l’aspecte humà darrere del soldat i no del soldat en la causa. L’objectiu principal és que els soldats puguin veure’s-hi reflectits com en un mirall, i ajudar-los a millorar”, va afegir. The Dry Land comença amb el retorn a la llar de James, després d’un temps a l’Iraq, on la seva unitat es va veure embolicada en un violent atac que amb prou feines recorda, encara que diferents situacions quotidianes acaben per alterar-lo. Incapaç de desconnectar del seu pas per l’Iraq i afectat pel seu comportament erràtic, decideix viatjar a la recerca dels seus companys a l’Iraq per a trobar-se a si mateix.

Periodista. redaccio@andorra.elperiodico.com

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu