PUBLICITAT

Govern i Escaldes-Engordany restauraran ponts històrics

El Comú tanca el 2022 amb superàvit i iniciarà treballs per a futurs pisos

Per El Periòdic

Consell del Comú d’Escaldes-Engordany celebrat ahir a la tarda.
Consell del Comú d’Escaldes-Engordany celebrat ahir a la tarda. | Comú d’Escaldes-Engordany

El Comú d’Escaldes-Engordany i el Govern han signat un conveni de col·laboració per treballar en la restauració del Pont de la Tosca, el Pont d’Engordany i el Pont dels Escalls, ponts reconeguts com a béns immobles d’interès cultural inclosos en l’Inventari general del patrimoni cultural. Una acció que ha de servir per mantenir vius els béns immobles que es reben dels avantpassats i que són portadors de determinats valors culturals, com ara els històrics, artístics i arqueològics, entre altres. El Govern pren part de l’entesa amb la implicació del Ministeri de Territori i Habitatge i el Ministeri de Cultura i Esports. El projecte de restauració dels ponts històrics d’Escaldes-Engordany va ser impulsat pel Comú de la parròquia. De fet ,ja al 2021, el Departament de Patrimoni Cultural va facilitar tota la documentació històrica d’aquest béns per poder treballar el projecte amb tota la informació disponible. En aquest marc, la corporació va encarregar un informe de diagnosi de l’estat dels tres ponts esmentats a l’especialista en monuments declarats béns d’interès cultural Pierre Cadot. L’estudi va concloure que tots tres tenen mancances de seguretat i va aconsellar desenvolupar treballs de reforma de la calçada per fer-los més accessibles a les persones amb mobilitat reduïda, a més d’altres intervencions. És a partir d’aquest informe que s’ha estat treballant, sempre en col·laboració amb el Govern, en el projecte de restauració dels tres monuments. Les intervencions que s’han de realitzar al pont de la Tosca, el pont d’Engordany i el pont dels Escalls tenen un cost estimatiu de 488.560 euros. Amb el conveni que ara signen el Govern i el Comú d’Escaldes-Engordany, les dues administracions es comprometen a assumir a parts iguals aquesta inversió. Així mateix, el conveni també estipula la creació d’una comissió mixta tècnica per fer el seguiment de les intervencions a dur a terme als tres ponts.


A mes a mes, El Comú d’Escaldes-Engordany ha aprovat, en la sessió de comú d’ahir, l’adjudicació dels treballs d’excavació i construcció d’un aparcament soterrat i la planta baixa a l’avinguda del Pessebre 60, per un import de 2.087.500 milions d’euros. L’empresa encarregada de dur a terme l’obra serà Treballs Públics Unitas, SAU. L’obra s’allargarà durant set mesos des de la seva posada en marxa. Això suposa la primera pedra dels pisos a preu assequible que s’alçaran en aquesta parcel·la. 


L’estat de les arques comunals també va tenir el seu paper dins la sessió de comú d’ahir. En aquest sentit, el Comú d’Escaldes-Engordany va tancar l’exercici 2022 amb un superàvit de més de sis milions d’euros. Un superàvit que ve donat per uns ingressos de 35 milions d’euros i unes despeses de 29 milions d’euros. En el capítol d’ingressos, cal ressaltar que bona part dels 35 milions d’euros s’han assolit a través dels impostos sobre la construcció que s’han apujat un 337,3% fent que el Comú hagi ingressat per aquest concepte 5,4 milions d’euros. La cessió obligatòria de terrenys ha comportat que s’hagin rebut 1,8 milions d’euros. D’aquí la importància, segons el cònsol menor, Quim Dolsa, de no haver rebaixat el 15% de la cessió obligatòria de terreny. Sobre les despeses liquidades, xifrades en 29 milions d’euros, Quim Dolsa va voler ressaltar els 14 milions d’euros en inversions compromeses.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT