Després de la manifestació del 8 de desembre passat en contra de les polítiques del Govern, els sindicats van plantejar la possibilitat de celebrar una jornada de vaga, sobretot si l’Executiu no accedia a avançar les eleccions, tal com va demanar la Unió Sindical d’Andorra (USdA) al final de la marxa. Havent passat ja gairebé un mes des d’aquell dia, la Plataforma Sindical encara no ha concretat res. Només va anunciar en la protesta que es va fer dijous passat al Consell General que s’obriria una caixa de solidaritat per fer front als salaris dels treballadors que participessin en la protesta. Així les coses, els sindicats han decidit deixar en espera l’organització de la vaga fins després de les festes de Nadal, amb l’objectiu de convocar-la el mes de febrer o, a tot estirar, a principis de març. Això sí, abans que el cap de Govern, Xavier Espot, posi data als comicis.
«Som molts afiliats i s’ha de fer amb cura, parlem en nom de molta gent, hem de tenir un quòrum i una legitimitat, així que anem a poc a poc i valorant què és més factible», va explicar la secretària d’organització del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), Carla Guinot. Ara bé, «la vaga es farà, almenys ho intentarem; potser acabem sent quatre, però es farà», va assegurar, i no es descarta que es complementi amb alguna altra mobilització. «El que no volem –va afegir– és l’enganyifa d’apujar-nos els salaris i a veure com van les eleccions. Com que no ens ho creiem, sí que hi haurà vaga», va reiterar. Així doncs, un dels aspectes que caldrà acordar a partir del mes de gener són els serveis mínims, ja que molts dels funcionaris presten serveis essencials.
L’objectiu és implicar tant el sector públic com el sector privat perquè tingui més repercussió
Pel que fa a la caixa de solidaritat, cal tenir en compte que tots els sindicats presents en la plataforma tenen diferents estatuts, en alguns dels quals ja es contempla destinar recursos per als salaris que els treballadors deixen de percebre per fer vaga. «Evidentment que és un fre la part econòmica, tot i que sovint es titlla als funcionaris d’estar en una posició privilegiada, però en aquest col·lectiu hi ha moltes graelles salarials», va afirmar Guinot. Així les coses, «els que estan per sota del salari mitjà són els que estarien disposats a fer vaga, de manera que la caixa seria per a aquests empleats». Per això, «hem de fer números per veure qui estaria disposat i a qui li faria falta accedir a la caixa; s’han de fer moltes actuacions, però el fre principal és l’econòmic».
En aquest context, perquè la vaga tingui èxit, ha de ser secundada pel sector públic i el privat. «Dins de la plataforma tenim representants del sector privat, que segur que tindran una feina una mica més dura, perquè és molt més complicat d’unificar i de fer visible», va assegurar Guinot. De fet, aquesta part encara no està tancada, però la intenció de la plataforma és que la protesta tingui lloc en els dos sectors. En aquest sentit, la caixa solidaritat també es destinarà als treballadors del sector privat que s’hi vulguin afegir.
Però no només els sindicats s’han manifestat al voltant de la vaga, sinó també el Govern. En declaracions a El Periòdic, el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, va afirmar que «respecto la llibertat de tothom de poder fer les manifestacions que cregui convenient en cada moment». En aquest sentit, «estem preocupats per l’increment dels preus, que impacten fortament a les famílies, i per això hem pres la decisió que l’augment del lloguer estigui per sota de l’IPC (Índex de Preus de Consum)». A més, va afegir, «hem augmentat el salari mínim i hem anat una mica més enllà», ja que «hem legislat perquè s’incrementin els sous entre el salari mínim i els 4.000 euros». Per tant, «dotant a la ciutadania d’una mica més de capacitat econòmica, així que tampoc sé què més es pot fer, perquè la solució no és duplicar el salari mínim, ja que això representaria acomiadaments i estructures empresarials que no aguantarien», va avisar.
Així les coses, el mes de gener serà clau per observar si els sindicats es posen d’acord en l’organització de la vaga i, al mateix temps, si el Govern convoca el Consell Econòmic i Social o la Comissió Nacional de l’Habitatge per intentar evitar la jornada de protesta.