Search
Close this search box.
Alex Montero Carrer

Laura Mas

Cònsol major d'Encamp

«És impossible que l'abocador del Maià estigui obert tot l'any per una qüestió de climatologia»

Amb motiu del primer aniversari de les darreres eleccions comunals, en què les parròquies del país van elegir els seus nous líders per als pròxims quatre anys, des del PERIÒDIC parlem amb la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, qui reflexiona sobre el balanç d’aquest primer any de mandat i aborda temes com les mesures per a l’habitatge, el diàleg amb la minoria comunal, la gestió de l’abocador del Maià i la revisió del POUP. També tractarem altres qüestions d’actualitat com el creixement urbanístic de la parròquia i els projectes per millorar els serveis públics.

Quin balanç fa d'aquest primer any després de ser reelegida als comicis?

En tot cas, per part meva no és un any nou, sinó que és un mandat que va acabar i s'inicia un altre, amb una continuïtat de feina i de coneixement tant del Comú com de la parròquia.

El pressupost del 2025 preveu una partida de més de 40 milions d'euros. Quins són els principals projectes que contemplen dins d'ell?

Efectivament, és un projecte de pressupost, i ara un pressupost real perquè ja s'ha aprovat, de més de 40 milions d'euros, dels quals gairebé 14 milions es destinaran a inversions. Les propostes més importants per a aquest 2025 són, sense cap mena de dubte, la remodelació de l'avinguda de Joan Martí, en què la voluntat és donar-li vida amb vegetació, millor accessibilitat, etc. Per altra banda, està tota la part dels entorns esportius, que per a nosaltres és molt important, ja que cal tenir en compte que som destinació de turisme esportiu i familiar, tant d'Encamp com del Pas de la Casa. Dins del Pas, també trobem tota la reforma de la vella escola bressol, on hi ha un projecte per fer un espai jove, social, de lleure, amb 700 milions d'euros, aproximadament, d'inversió. I un dels projectes importants, també al Pas de la Casa i que veurà la llum el 2025 i es finalitzarà el 2026, és l'avinguda d'Encamp. Aquest no està contemplat al pressupost, però forma part del contracte de concessió amb una inversió d'uns 3,5 milions d'euros.

Com és l'actual relació amb la minoria comunal?

Per a nosaltres la minoria forma part del Consell de Comú, de l'elecció dels nostres ciutadans, i, per tant, amb molt respecte i amb total transparència. Col·laboren i són presents a totes les comissions, i, en conseqüència, formen part de tot el treball que es fa previ a anar al Consell de Comú. Per part nostra continuarà sent així durant tot el mandat.

Quines mesures preveuen per abordar la crisi de l'habitatge, davant les crítiques que assenyalaven una manca de propostes valentes?

Jo crec que són dues maneres de veure les coses. Des de la minoria potser es veuen les coses molt més fàcils, i des de la majoria, que som els que les hem d'implantar, potser no tant. El que sí que està clar és que l'habitatge forma part de les inquietuds de tothom i de les nostres també. De fet, ja ho van ser al mandat passat i vam tirar endavant mesures per fomentar la construcció de nous habitatges de lloguer a la parròquia. Aquesta mesura continua estant vigent. Hem sigut la primera parròquia a lliurar 15 unitats immobiliàries al Pas de la Casa, i ara mateix estem contribuint amb una altra de les crisis de l'habitatge, la dels temporers, els quals s'estan allotjant en aquests immobles. Una vegada acabi el mes d'abril, si cal, tornarem a cedir els pisos per a habitatge assequible. A més, ja sabeu que el Govern, justament darrere del Comú, va construir un edifici que veurà la llum al principi de 2025 per a pisos assequibles.

Des de la minoria també s'apuntava al fet que algunes de les promocions immobiliàries de la parròquia no complirien amb el Pla d'Ordenació Urbanística Parroquial, el conegut com a POUP.

Al final estem parlant de tres edificacions on podem posar dues plantes més, però, a canvi, les propietats d'aquests terrenys han fet cessions urbanístiques més importants. Un dels exemples d'una de les llicències és que gràcies a ella tenim 4.500 metres quadrats, on hem pogut fer el parc de l'Ossa. Entenc que potser nou plantes pot ser molt o poc, depenent d'on se situïn, i si estan a l'eix central de la parròquia no és tan important, però ara el Comú disposa d'espais molt més grans per poder destinar-hi serveis per la ciutadania. No s'hauria pogut fer un parc de l'Ossa si no hagués estat per aquests convenis. Convenis que no vam signar nosaltres, sinó que ho va fer justament el partit socialdemòcrata en el seu moment, amb el Miquel Alis. Tanmateix, crec que va fer una bona gestió perquè ens ha permès tindre cessions importants de terreny.

Encamp es una de les parròquies que més ha crescut en els últims anys. Com encaixa aquest creixement sostenible de la parròquia amb l'augment demogràfic actual?

Encamp, sempre ho hem dit, fa més de 15 anys que no ha crescut i ara ho estem fent a poc a poc. Nosaltres volem una sostenibilitat a l'hora de créixer urbanísticament, però que no ho hàgim fet a la mateixa velocitat que ho han fet altres parròquies no vol dir que ara ho vulguem fer. De fet, les llicències que estem atorgant no són un nombre de llicències excessives que ens facin pensar que hàgim de fer una altra moratòria. També vam ser un dels comuns en avançar-nos en fer el POUP, el qual el vam aprovar en el mandat passat i on es va fer una reducció de l'edificabilitat.

Parlem de l'abocador del Maià. Quins beneficis aportarà per a la parròquia la seva ampliació?

Al final ja no són els beneficis, sinó quin és el servei que estem prestant al país. És a dir, un dels temes que també s'estaven ficant damunt de la taula amb els estudis de càrrega és si tenies o no tenies un abocador. En aquest cas, el Comú d'Encamp té un per poder donar servei a les obres de la parròquia, però també vam ficar-lo a disposició del servei per a la resta de parròquies. Per tant, ja no és el que nosaltres entreguem, sinó el servei que estem prestant al país, i això també permet que els estudis de càrrega de les altres parròquies hagin pogut ser més favorables. A més, hem fet el projecte i hi haurà l'ampliació de l'abocador a partir del mes d'abril.

Quins criteris s'han considerat per a l'augment de la taxa d'entrada?

En el moment en què l'abocador de Beixalís va haver de restringir i pràcticament no absorbir més metres cúbics de terres i pedres, hi havia moltes obres que havien comptat els seus treballs amb un preu de 6 euros i mig per metre cúbic. Per tant, nosaltres, amb la petició de tots els contractistes, vam deixar el mateix preu perquè no hi hagués una repercussió per al constructor o per a la persona que estava fent l'obra. Ara, vist que el Comú d'Encamp ha de fer unes inversions molt importants per a l'ampliació, hem situat aquest preu a 8 euros el metre cúbic. Així i tot, continuem estant per sota de la resta de preus dels altres abocadors.

Des de l'ACODA també s'havia demanat que aquest abocador estigués disponible tot l'any.

És impossible per la climatologia. El que sí que ens vam comprometre és a tancar el més tard possible, ja que abans hi havia uns terminis d'obertura i tancament, independentment de si hi havia nevat o no al Maià. Així ho hem fet i ho continuarem fent, però òbviament, si hi ha neu o gel, no podem abocar per una qüestió de seguretat.

Sobre la concessió de 50 anys amb SAETDE, quins beneficis econòmics i socials espera que aporti a la parròquia?

La concessió s'ha pensat per a 50 anys i és un punt molt vital de la dinamització i la reactivació econòmica, tant d'Encamp com del Pas de la Casa. De fet, té unes obligacions d'inversió molt importants; és a dir, els primers 10 anys han d'invertir més de 40 milions d'euros, dels quals ja han començat. Per exemple, l'edifici de serveis del Pas va començar el 27 de novembre, i a l'abril s'iniciarà l'avinguda d'Encamp per atansar el poble del Pas de la casa a pistes i fer que així sigui tot molt permeable, i que aquesta riquesa que es generi dins de les pistes pugui arribar també al poble.

Parlant precisament del Pas de la Casa, què té a dir el Comú sobre la proposta d'implementar una línia de bus comunal?

T'agraeixo la pregunta perquè em permet acabar de tornar-ho a explicar. Efectivament, hi va haver una reunió entre el cap de Govern i jo, en la qual estava també el secretari d'Estat, i on vaig agrair que el reforç que s'havia demanat per part del Comú sobre la línia del Pas de la Casa, especialment a l'hivern, s'havia efectuat. A més, també hi ha la petició al Consell Econòmic i Social pel que fa al bus nocturn. Totes aquestes peticions les han tingut en compte en l'estudi que ha aprovat el Govern, amb l'objectiu de tenir conclusions d'aquí a tres mesos. Per altra banda, nosaltres estem col·laborant com sempre amb l'Executiu pel que fa a les línies internes. A Encamp ja deu fer 10 anys que vam posar en marxa l'Uclic, el servei de transport a la demanda, i al Pas de la Casa com sempre posem a disposició dels veïns un bus intern, aquest any a més reforçat amb una línia més perquè la climatologia és molt dura i volem facilitar la mobilitat, especialment per als infants perquè puguin anar de casa a l'escola i de l'escola a casa.

En plana esportiva, quin és l'estat actual de les obres del nou estadi de la FAF?

Són unes obres que està fent la federació, per tant, no pertanyen al Comú. No tinc la informació per poder-te-la avançar, el que sí que sé és que les obres ja estan molt avançades i la FAF ja té previst quin seria el primer partit. A partir d'aquí, com sempre celebrar que hi hagi un estadi de futbol a la parròquia, que se sumi una altra disciplina esportiva. Nosaltres apostem moltíssim pels esdeveniments esportius, com és l'Espartan o la Travessa del Pas de la Casa, les quals formen part de la nostra estratègia, així que contents que la federació hagi triat Encamp. Ens unim les dues corporacions per poder tenir els màxims procediments de seguretat i que tot sigui un èxit.

Ja per acabar, com està funcionant la prova pilot del doble carril de la Bartra? Tot sembla indicar que ha sigut un èxit.

I tant, ha sigut fantàstica. Crec que ha sigut una molt bona iniciativa, ha descongestionat els únics moments que teníem de cua a la parròquia, que era al matí, de les 08.00 a les 09.30 hores. La veritat és que jo mateixa la faig servir i he notat una millora molt important, així que només em queda felicitar per la iniciativa i esperem que es quedi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
President de la Comissió d’Estudi de Creixement Sostenible
Degana del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu