El president de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), Daniel Armengol, va exposar ahir els reptes que hauran de superar les empreses andorranes en un futur pròxim, i ho va fer durant la jornada de celebració del 20è aniversari de l’EFA. Si bé Armengol va observar que els associats que van poder assistir a l’acte «hem superat amb escreix els reptes que es van enumerar fa 20 anys», va lamentar que actualment en continuen havent. Els neguits principals actuals són a escala interna, «tant en l’àmbit de les successions com de les futures generacions», va asserir el president de l’entitat. De fet, «només prop del 20% de les empreses familiars arriben a la tercera generació», va informar. Tanmateix, Armengol va posar en relleu que també hi ha un seguit de reptes externs que s’han de solucionar, com per exemple la crisi energètica, «i és per això que hem fet una taula rodona, perquè els excaps de Govern ens ajudin a superar-los», va assenyalar. D’aquesta manera, «prenent la seva experiència i el seu coneixement que massa sovint està desaprofitat, afrontarem millor les coses que estan per venir», va apuntar.
Així doncs, i per lluitar contra aquests perills, Armengol va insistir que el debat entre els membres de l’EFA és molt important, i la base està a fer que tots puguin compartir les seves experiències, reptes o desencerts que hagin viscut en les seves famílies, ja que tot això permet «enfortir-se en coneixement». Alhora, el president de l’associació va observar que la col·laboració entre les empreses públiques i privades és necessària per poder debatre temes i quadrar objectius comuns entre tots els intervencionistes a la societat. En aquesta línia, va posar sobre la taula que ja fa anys que l’Empresa Familiar Andorrana treballa conjuntament amb l’Empresa Familiar Espanyola i les empreses familiars europees «amb les quals compartim les nostres preocupacions».
D’altra banda, durant la celebració dels 20 anys de l’EFA, l’economista i empresari Ferran Rodés Vilà va fer una conferència titulada ESG, un nou paradigma per a les empreses familiars. En el seu discurs, va emfatitzar que els criteris ESG, que es refereixen als factors ambientals, socials i de govern corporatiu, seran una tendència a l’hora d’invertir en una empresa, com a mínim, en els pròxims cinc anys. Paral·lelament, Rodés va relatar els canvis que hi ha hagut en la societat en l’últim segle i la relació dels usuaris amb les empreses, com per exemple la falta de lleialtat dels clients o la magnificació de l’opinió pública al voltant de les marques. Per tant, va explicar que les empreses s’han d’adaptar a aquestes tendències, han de ser més transparents, han d’innovar i planificar a llarg termini les accions a prendre per evitar tota mena de costos, siguin ambientals, socials o de governança.
Per acabar, durant la taula rodona, els excaps de Govern Toni Martí i Jaume Bartumeu van criticar l’augment salarial anunciat pel cap de Govern, Xavier Espot. Bartumeu, també va carregar contra les decisions del Govern respecte de l’habitatge i va titllar-les de «populistes». Martí, per la seva banda, va mostrar-se contrari al funcionament de la Llei sobre inversió estrangera, tot assegurant que s’està desandorranitzant l’economia.