PUBLICITAT

Andorra la Vella

Igualtat atén més casos nous de violència de gènere aquest 2022

Un total de 286 dones han passat pel servei, dels quals 135 ho han fet per primera vegada

Per Lídia López

Judith Pallarés i Mireia Porras, amb les imatges de la nova campanya en el marc de l’oci nocturn.
Judith Pallarés i Mireia Porras, amb les imatges de la nova campanya en el marc de l’oci nocturn. | SFGA / JAVILADOT

El Servei d’Atenció a les Víctimes de la Violència de Gènere (Savvg) ha atès enguany, en el període de gener a octubre, 286 dones. Així ho van informar ahir la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, i la cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, en la roda de premsa organitzada en coincidència amb el Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, durant la qual també van informar de la nova campanya de comunicació per fomentar les interaccions saludables en el marc de l’oci nocturn, i especialment dirigida als joves.

En primer lloc, Porras va lamentar que enguany s’han rebut més casos nous al servei. És a dir, que malgrat que en el mateix període de l’any passat, es donava atenció a més dones (289), les entrades de víctimes enguany han estat més nombroses. En concret, aquest 2022 s’han adreçat al Savvg 135 casos nous, mentre que l’any passat n’eren 117 fins a l’octubre. «La lectura que nosaltres fem és que hem tancat més casos aquest any, i per contra, han entrat més casos nous», va indicar Porras, que va puntualitzar que «no és que la violència en si augmenti, sinó que hi ha més detecció».

Pel que fa als diferents trets de les dones ateses, des del Govern van informar que el 36% es trobava en la franja d’edat entre 40 i 51 anys, el 30% entre 28 i 39, i el 14% entre 18 i 27. «Que en tercera posició s’hi trobi el col·lectiu més jove ens indica que cal continuar treballant molt», va incidir la cap d’àrea, afegint que «es pot pensar que la violència de gènere està disminuint, però continua existint». En relació amb l’estat civil, un 34% està soltera, un 29% separada i un 28% és casada; i sobre la seva situació laboral, es desprèn que el 71% és activa. Així mateix, sobre la parròquia de residència més freqüent, coincideix amb la més poblada: Andorra la Vella (34% dels casos).

D’altra banda, cal posar en relleu que la meitat de les dones es van adreçar al servei per iniciativa pròpia, cosa que es tradueix en un coneixement per part de la població d’aquest servei. Sobre el maltractament que patien, la totalitat de les víctimes patien abús psicològic, ja que segons Porras «sempre és dona, perquè és la manera de debilitar la víctima i accedir a altres maltractaments més visibles». Així, 161 dones han patit agressions físiques, 139 maltractament econòmic, 139 social, 98 ambiental i 62 sexual. Al voltant del darrer, la cap d’àrea va considerar que és una dada «esbiaixada», ja que es tracta de l’abús que «és més difícil que les dones identifiquin». Finalment, cal posar en relleu que malgrat que el 71% de les dones ateses va decidir trencar la relació amb el seu agressor, només el 38% va decidir denunciar.

Pel que fa als ajuts oferts, el Savvg ha donat acompanyament jurídic a 208 casos, i 43 casos s’han derivat a una jurista d’Afers Socials. D’altra banda, 124 dones han rebut atenció psicològica, una atenció que també han gaudit 13 fills i filles de les víctimes –entre totes en tenen 363, dels quals 243 menors d’edat–. A més, també s’han destinat prop de 142.000 euros a 59 famílies en forma de prestacions econòmiques, que han servit per cobrir necessitats bàsiques, pagar extraescolars i teràpies de recuperació, i per garantir la cobertura sanitària. A la vegada, 10 famílies han estat ocupant en diferents moments els cinc pisos d’acollida que hi ha al país.

«No t’equivoquis, és violència»

Durant l’acte, Pallarés i Porras van fer públiques les accions impulsades des del Govern en el marc del 25N. La principal novetat d’enguany és una campanya per a la promoció de les relacions consentides i de respecte, especialment adreçades als joves i en l’entorn de l’oci nocturn. I és que s’han repartit dos fulletons en forma d’adhesiu als diferents establiments de festa de nit del Principat, un de dirigit a les noies i un als nois, amb comportament que són indicatius de violència. Per aquest motiu, l’eslògan de conclusió d’aquestes accions és No t’equivoquis, és violència.

D’altra banda, s’han repetit iniciatives com l’ús dels panells de Mobilitat per publicar dos missatges al voltant del 25N o l’equipació de color rosa i lila del MoraBanc per donar a conèixer el dia (que van lluir ahir contra el l’ICG Força Lleida), la venda de les quals permetrà recaptar fons a favor de les entitats feministes del país. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT