PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern activa la compra d’edificis buits per oferir-los a preu assequible

L’objectiu d’aquesta nova línia d’actuació és crear, a llarg termini, un parc immobiliari públic

Per Anna Casanova

Víctor Filloy durant la presentació del programa d'adquisició o arrendament d'habitatges.
Víctor Filloy durant la presentació del programa d'adquisició o arrendament d'habitatges. | SFGA/CEsteve

El Govern adquirirà o arrendarà edificis sense ús a propietaris particulars per destinar-los al mercat de lloguer. L’objectiu d’aquesta nova línia d’acció en política d’Habitatge, per tant, és crear un parc immobiliari públic de preus assequibles. Així, d’una banda, es dona resposta a les necessitats de la població; i, d’altra banda, es promou la incorporació i rehabilitació dels edificis que actualment no tenen ús o que a conseqüència de diverses causes és aconsellable un canvi d’ús, alhora proporcionant oferta d’habitatge de preu assequible a mitjà termini mitjançant un model sostenible i destinant promocions d’obra nova al mercat de lloguer. La tipologia de domicili que s’inclourà en aquest programa són els edificis sencers d’ús d’habitatge plurifamiliar de segona mà; d’obra nova o d’ús hoteler, siguin turístics o aparthotels; els habitatges disseminats; i les habitacions lliures de càrregues i gravàmens de les persones arrendatàries, ocupants o precaristes. D’altra banda, no s’admetran les cases unifamiliars, bordes o similars, ni edificis construïts en zona de risc vermell.

En total, l’Executiu hi destinarà 11 milions d’euros per a la compra d’immobles buits, i vuit milions d’euros addicionals per al lloguer potencial de pisos, tots ells destinats al mercat de lloguer a preus assequibles. Per tant, la dotació final del programa és de 19 milions d’euros a distribuïr fins al 2027. Tanmateix, la rehabilitació que sigui necessària serà assumida pel fons de l’habitatge. L’Institut Nacional de l’Habitatge (INH) també és un dels actors principals que participa en aquest projecte, i gestionarà els edificis. En aquesta línia, des del ministeri s’ha volgut iniciar un concurs públic «senzill i àgil», va matisar el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, perquè els propietaris de béns immobles tinguin accés per fer les seves propostes. El procés per presentar les candidatures començarà aquest dimecres, amb la publicació al BOPA del plec de bases, i clourà el 15 de desembre.

Entrant al detall, el procediment del concurs es desenvoluparà per fases. Primer, els interessats faran la sol·licitud de participació. A continuació, el personal tècnic del ministeri inspeccionarà i durà a terme un reconeixement fotogràfic dels edificis. Posteriorment a la resolució sobre l’admissió o inadmissió de les candidatures, un despatx d’arquitectura independent taxarà els edificis acceptats perquè els propietaris puguin conèixer el seu valor actual. La següent fase consistirà en què els propietaris presentin una oferta de venda o lloguer al Govern. Paral·lelament, es farà una obertura i un examen de les ofertes, i no s’admetran les que superin el valor de la taxació pericial. Finalment, s’adjudicarà l’acord, es formalitzarà l’escriptura pública o el contracte d’arrendament i, finalment, s’iniciarà la rehabilitació o reforma.

Amb tot, Filloy va admetre que no es coneix el nombre de pisos que s’aconseguirien incorporar al mercat amb aquest programa, però va assegurar que «hem tingut contactes de propietaris que ens van comentar aquesta possibilitat; ens diuen que tenen un immoble tancat, però no tenen capacitat per fer la rehabilitació».

 

Filloy, preocupat per la dificultat de trobar pis dels temporers

El ministre de Territori i Habitatge va mostrar ahir la seva preocupació per la temporada d’hivern i la massiva arribada de temporers, tenint en compte la baixa disponibilitat d’habitatges i l’augment dels preus. Així, va apuntar que «sempre hem estat un país d’acollida i hem d’intentar donar les millors condicions al país, és un model construït entre tots i ens hem d’assegurar que continuïn venint». Alhora, va assenyalar que des del ministeri s’ha sensibilitzat els empresaris perquè «aportin solucions habitacionals per evitar certes situacions que tots hem pogut comprovar a les xarxes socials», tot detallant que compartir una habitació dues persones «no crec que sigui digne». En conseqüència, Filloy va remarcar que s’ha convocat una comissió de l’habitatge per convidar la patronal i el sector de l’hostaleria a debatre propostes que puguin «evitar aquestes tensions en un futur». Preguntat per la possibilitat de la creació de «pisos pastera», el ministre va informar que, si bé actualment és complicat realitzar un control, aquestes situacions es podran detectar amb la digitalització del registre de cèdules d’habitabilitat, ja que, ara per ara, «no disposem d’una eina prou clara».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT