PUBLICITAT

Andorra la Vella

La Cambra afirma que encara hi ha diferències laborals per raó de sexe

Un manual insta les petites i mitjanes empreses a dur a terme un seguit d’accions per evitar la discriminació

Per Anna Casanova

Pilar Escaler i Mònica Codina durant la presentació del nou manual pràctic.
Pilar Escaler i Mònica Codina durant la presentació del nou manual pràctic. | A.C.

Encara existeixen desigualtats i discriminacions per raó de sexe en el teixit empresarial andorrà, exposa la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, que amb el propòsit de lluitar contra aquesta xacra ha redactat, de la mà de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA), un manual pràctic que garanteix la igualtat efectiva entre dones i homes a les empreses. Concretament, aquest text es conforma com un marc de referència per a totes les companyies amb menys de 50 treballadors, les quals no tenen l’obligatorietat d’acomplir un pla d’igualtat per llei, però que igualment han de garantir la no discriminació en el treball. «Aquesta guia l’hem plantejat pensant en el nombre més gran d’empreses que conformen el teixit empresarial del país», va assegurar la presidenta de l’ADA, Mònica Codina, que també va explicar que perquè sigui una eina útil, presenta exemples i situacions amb què es poden trobar les empreses, i proposa solucions que poden aplicar en tots aquells aspectes que són d’obligació per llei. Aquest seguit d’accions i mesures pràctiques mostren de manera fàcil i entenedora quines són les obligacions que determina la Llei 6/2022, una legislació que té l’objectiu de reconèixer els esforços de les dones en tots els àmbits i facilitar la convivència laboral en el conjunt de les empreses. «Cal que entre totes i tots revertim la discriminació per raó de sexe, i certament en l’àmbit empresarial hi ha molt de camí a recórrer», va valorar en aquesta línia Codina.

Per aconseguir la igualtat laboral, la guia insta a les empreses a elaborar un registre de dades sobre la bretxa salarial amb uns indicadors específics. Alhora, informa sobre com prevenir i abordar l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe, «que moltes vegades no s’identifica com a tal o no se li dona importància», segons especifica el text. A més, promou la publicitat no discriminatòria per raó de sexe, per acabar d’aquesta manera amb els estereotips de gènere, la cosificació de la dona i el llenguatge sexista. També impedeix que les empreses puguin discriminar la prestació d’un servei o lliurament d’un bé per raó de sexe, i preveu que hi hagi una participació equilibrada de dones i homes als consells d’administració de les societats mercantils. Finalment, el manual indica que les companyies han de dur a terme una comunicació inclusiva en el món professional i, per tant, presenta una sèrie de consells de com visibilitzar o no el gènere segons com ho exigeixi cada situació comunicativa. Per la seva banda, la directora de la Cambra, Pilar Escaler, va remarcar que «a través del coneixement, la sensibilització i l’educació aconseguirem que Andorra sigui una societat igualitària».

Les desigualtats laborals s’evidencien en la bretxa professional que existeix. L’any 2021, a Andorra, les dones percebien un 19,9% menys de salari que els homes, a conseqüència de discriminacions directes o per altres factors com l’escassa presència de les dones en llocs de responsabilitat, la presència més gran d’aquestes en professions poc remunerades o el percentatge més gran de dones amb jornades de treball parcials o en situació de desocupació per les dificultats de concicliació entre la vida laboral i la familiar. Així mateix, incorporar mesures per obtenir la igualtat aporta beneficis per a les empreses,asseguren la Cambra de Comerç i l’ADA, com per exemple augmentar el compromís de la plantilla amb els objectius de l’empresa; millorar el clima laboral; generar un impacte positiu en el rendiment del personal; donar més credibilitat i reputació corporativa; i augmentar la capacitat de captació i retenció del talent de l’empresa. En aquest sentit, Codina va assenyalar que «qualsevol empresa que estigui buscant personal necessita adaptar-se als nous temps».

Amb tot, la Cambra i l’ADA van recordar ahir durant la presentació de la guia pràctica que és necessari crear un Institut Andorrà de la Dona per poder desenvolupar la llei d’igualtat de tracte i, addicionalment, un observatori de la dona, ja que hi ha una gran falta de dades al país. Tanmateix, «els passos s’han de fer a poc a poc, val la pena començar per aquí i ja veurem que es fa en un futur», va cloure Escaler. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT