Escaldes-Engordany
Augmenta la inversió del Cramea amb un cost final d’uns 22 milions
Es preveu que entri en funcionament durant la primavera del 2025 amb una ocupació del 65%
El Centre Residencial en Alçada Medico Esportiu d’Andorra (Cramea), que se situarà al Port d’Envalira, costarà 22 milions d’euros, sis milions més del que era previst en un inici. Aquest import no només inclourà les obres, sinó que també es destinarà a la inversió de l’equip esportiu, el mobiliari i, en general, tot el material necessari per construir la residència. En la fase actual, s’estan desenvolupant dues accions paral·leles del Govern que són, d’una banda, el buidatge de l’antic edifici corresponent a Sud Ràdio i, d’altra banda, la revisió de l’existència de contaminants juntament amb l’aportació d’aigua potable. A més, el Comú d’Encamp està creant un vial d’accés per als esquiadors, ja que les instal·lacions es trobaran al costat de les pistes. Per la seva banda, la societat que impulsa el projecte, CES 2508, està excavant el terreny. Actualment, els explotadors del Cramea tenen una concessió per a 40 anys que arrencarà un cop acabat el buidatge de l’edifici, el qual es preveu que finalitzi a l’agost. En aquest sentit, els impulsors afirmen que és possible una futura petició de l’allargament del termini. Seguint aquesta línia, s’espera que l’obertura sigui a la primavera del 2025, i que a partir del tercer excercici de funcionament, el centre comenci a donar beneficis.
Amb relació a la filosofia de les instal·lacions, que ocuparan 9.500 m2, aquestes estan pensades per respectar el medi ambient, i es farà a través de l’esglaonament de l’edificació seguint la pendent natural de la muntanya i cobrint de terra i herba els sostres, amb l’objectiu de mimetitzar-la al màxim. A més, un acord amb Saetde estableix que la terra que s’extregui no anirà a parar a l’abocador, sinó que s’utilitzarà per a la reforma de les pistes d’esquí. També és previst incloure energia fotovoltaica i geotèrmia. Addicionalment, un dels cofundadors de la iniciativa, el CEO d’Univers Bomosa, Manel García, va assegurar que «estem treballant per obtenir la certificació de passive house».
La reforma no només inclourà l’edifici ja existent, sinó que una part serà completament nova. Aquesta segona, tindrà dues plantes de pàrquing i cinc semi plantes on se situaran les habitacions. En total, hi haurà 80 estances amb capacitat per a 140 esportistes, 10 més de les previstes en un primer moment. Concretament, hi haurà 50 habitacions dobles, 20 d’individuals i 10 suites junior per a quatre persones. A més, el centre comptarà amb dos restaurants, un d’ell d’alta gastronomia, múltiples zones fitness i wellness, un taller de bicis, un guarda esquís i alguns espais polivalents per als equips que s’allotgin. També s’instaurarà un espai de desenvolupament I+D, juntament amb una zona mèdica i de recuperació, que preveu estar disponible per als residents. A més, la torre de l’antic edifici tindrà un restaurant gastronòmic també obert al públic i un espai exterior de chill-out. En total, l’edifici preveu una ocupació des del primer moment de gairebé el 65%, i oferirà uns 60 llocs de treball, que poden créixer dependent de la demanda i les necessitats.
Actualment, el Principat compta amb més de 200 centres esportius, però el tret diferencial del Cramea és que no només podran gaudir de les instal·lacions els esportistes federats o professionals, sinó que també podran fer-ho els amateurs, juntament amb els seus acompanyants. Per tant, García va apuntar que «volem ser un establiment de referència per a esportistes, millorant el rendiment entrenant i pernoctant en alçada», ja que està demostrat que les zones elevades incrementen els globus vermells. En aquest sentit, la instal·lació estarà ubicada a 2.500 metres d’altura, i es convertirà en el centre medico esportiu més alt d’Europa. Paral·lelament, el CEO de Bomosa va assenyalar que «hem fet una aposta molt forta pel confort i per dotar el centre dels darrers ginys tecnològics». Així, amb les diferents converses mantingudes amb els esportistes, s’ha decidit instal·lar smart TVs, posar a la disposició videojocs i crear una sala de reunions per conferències, amb el propòsit que els allotjats puguin gaudir d’entreteniment mentre descansen.
Finalment, els cofundadors del projecte són Univers Bomosa; el gerent general de l’equip ciclista professional Movistar Team, Eusebio Unzué; i el grup Saetde.