PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 50% dels atestats per pesca s’acull a la reducció per conformitat

Les infraccions més comunes són comeses per persones estrangeres o per no tenir la llicència

Per Anna Casanova

Imatge d’arxiu d’un infant i un adult que pesquen al pantà de la Torrassa.
Imatge d’arxiu d’un infant i un adult que pesquen al pantà de la Torrassa. | Marta Lluvich

El 50% dels 18 atestats de pesca que s’han produït durant el 2021 s’han acollit a la reducció de l’import de la sanció en cas de conformitat, és a dir, «el pescador reconeix la infracció comesa i se li realitza pedagogia, alhora informant-lo de per què ha comès aquesta», va explicar el cap d’unitat del Cos de Banders, Ferran Teixidó. Paral·lelament, enguany i fins al mes de juny hi ha hagut quatre atestats i el 100% s’ha acollit a la reducció per conformitat. Sobre les últimes dades, Teixidor va observar que «aquest any han baixat una mica el nombre d’infraccions, i jo crec que la divulgació que realitzem ha servit». En la mateixa línia, hi ha diferents graus de severitat pel que fa als incompliments, que es distingeixen per lleu, menys lleu, greu i molt greu. Actualment, gairebé el 90% són considerats menys greus i, en conseqüència, en aquesta categoria, els infractors poden acollir-se fins a un màxim de reducció del 40% del preu de la sanció. El cap d’unitat dels Banders va assegurar que no disposar de la llicència de pesca o el permís d’acotat reglamentari són les causes principals d’aquests atestats, així com el fet de pescar més truites de les permeses, el qual pot comportar un augment de la sanció de 30 euros per truita pescada. Així, Teixidor va indicar que moltes de les infraccions són comeses per persones estrangeres, «les quals venen a Andorra a fer turisme i potser desconeixen la normativa, no tenen llicència o pesquen en una zona no acotada». Tanmateix, va afegir que en tots els casos ho entenen i gairebé no hi ha mai conflictes amb els pescadors a l’hora de realitzar les penalitzacions.

Altrament, el Cos de Banders vetlla pel compliment de la legislació i, per aquest motiu, inverteix en vigilància i controls un 25% del temps, majoritàriament quan comença la temporada, amb les obertures dels rius i els acotats intensius. En aquesta línia, el cap d’unitat va assenyalar que «la voluntat del cos és sobretot prevenir les infraccions, formar i divulgar de tota la normativa de pesca i els canvis que hi ha d’un any a l’altre». Així doncs, des del inici de 2022 ja s’han dut a terme 380 controls als pescadors, però la intenció és doblar la xifra per al final de temporada, seguint la línia dels darrers anys. D’una banda, l’any 2020 es van fer 19 controls i, d’altra banda, del 2021 se’n comptabilitzen 651.

La major part dels controls se centren a la revisió de les llicències de pesca perquè siguin corresponents a la temporada, i Teixidó també va explicar que encara que siguin espais acotats, el cos observa quin tipus de pesca s’està practicant, sigui amb mort o sense, a més de revisar que ningú excedeixi el nombre de truites que pesca. Finalment, dintre de la prevenció, ja fa 10 anys que els Banders utilitzen gossos de rastre que estan ensinistrats per a la detecció de truites. «En principi, es va desenvolupar perquè trobàvem moltes infraccions amb relació a sobrepassar el límit permès», va asseverar el cap d’unitat, però va valorar que aquesta acció ha creat un precedent i una prevenció que ha ocasionat que aquest tipus d’infracció sigui minoritària. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT