PUBLICITAT

Ordino

Ordino farà un «punt d’inflexió» al creixement urbanístic parroquial

Una anàlisi encarregada demostra que des del 2020 hi ha hagut un «boom» de la construcció

Per Lídia López

Els cònsols d’Ordino, Josep Àngel Mortés i Eva Choy, durant la reunió de poble.
Els cònsols d’Ordino, Josep Àngel Mortés i Eva Choy, durant la reunió de poble. | ANA / A.S.

El Comú d’Ordino ha decidit posar «un punt d’inflexió a l’actual situació de creixement urbanístic». Així ho han manifestat el cònsol major, Josep Àngel Mortés, i la cònsol menor, Eva Choy, en el marc d’una reunió de poble on els responsables de la corporació han exposat davant dels veïns els dos projectes treballats el darrer any amb la voluntat d’avaluar la sostenibilitat de la parròquia: el pla de gestió de la Reserva de la Biosfera i l’estudi d’evolució de l’urbanisme i la seva implicació pel que fa als recursos.

Així, havent observat un augment de l’activitat urbanística a Ordino, i amb el repte de trobar l’equilibri d’aquest amb la preservació del patrimoni natural, la majoria presentarà demà a votació, en una sessió de Consell de Comú extraordinària, una modificació del Pla d’Ordenació i Urbanisme Parroquial (POUP) per tal de definir un model de desenvolupament urbanístic més sostenible, que vetlli per limitar la incidència en aspectes com el consum de recursos o la mobilitat generada. 

Actualment, la parròquia consta d’uns 5.300 habitants i 1.500 habitatges. L’anàlisi ha permès observar al comú que a partir del 2020 s’ha produït un «creixement urbanístic significatiu», que Mortés ha definit de «boom de la construcció», havent-se materialitzat gairebé 45.000 metres quadrats entre el 2018 i el 2022. Una activitat que, tal com ha destacat el cònsol «ha deixat una xifra positiva, i és que hem recaptat més de quatre milions en impostos des del 2018», tot i insistir que «no ens hem de posar una bena als ulls i voler recaptar més». De fet, el POUP contempla un màxim de 4,6 milions de metres quadrats i 125.000 habitants, un escenari que «descartem completament». En definitiva, Mortés ha reclamat que «no ens podem permetre equivocar-nos i deixar que la demanda del mercat s’imposi al sentit comú».

Per tot plegat, els responsables de la corporació han assenyalat que aquesta modificació del POUP s’efectua amb la voluntat de preservar l’estatus de Reserva de la Biosfera, de protegir l’entorn natural, i mantenir la qualitat de vida i benestar a la parròquia. A més, Mortés ha posat en relleu que amb aquesta mesura, Ordino s’encamina a esdevenir «la parròquia capdavantera en sostenibilitat d’Andorra». Sigui com sigui, el cònsol ha precisat que «no tallarem la construcció de cop, volem minimitzar aquest creixement insostenible que hi ha actualment», fent un «retoc dels paràmetres de la construcció». 

Paral·lelament, el comú ha definit un full de ruta que considera 12 grans reptes i 65 línies d’actuació per donar compliment als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides corresponents a: l’Aigua neta i sanejament, Producció i consum responsables, Acció pel clima, Vida d’ecosistemes terrestres. Aquest quadre de comandament esdevé l’eina clau per preservar el reconeixement de la Reserva de la Biosfera i alinear-se amb els objectius de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. I és que, segons Choy, «la Reserva de la Biosfera és una gran oportunitat per la parròquia, pel país i per a tothom», i va apuntar que s’ha constituït un «full de ruta consistent que pugui anar més enllà del nostre mandat». A més, s’obre la porta, en una segona fase, a engegar també accions per treballar en els ODS de Reducció de les desigualtats; Indústria, innovació i infraestructura; i Ciutats i comunitats sostenibles.

Després de l’exposició, els assistents han pogut fer arribar les seves preguntes als cònsols, i també els han llençat alguns retrets. Un d’ells ha estat al voltant del projecte de Grifols i els terrenys que ocuparan, sobre el qual Mortés s'ha justificat recordant que «pot agradar més o menys, però és un terreny del Govern i si ells han decidit que és un projecte d’inversió estrangera que pot aportar al país, benvingut sigui». També han criticat el projecte de la Querola, que malgrat que el cònsol ha incidit que era «atractiu» pel comú, un dels veïns li ha reclamat: «per un milió d’euros el pis, pot ser atractiu per a la ciutadania?». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT