PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els sindicats es mostren contraris a l’augment de l’edat de jubilació

Els grups proposen igualar les pensions baixes al salari mínim i apujar vuit punts les cotitzacions

Per Lídia López

Marisa Santos, Carla Guinot i Gabriel Ubach, en una presentació dels sindicats dies enrere.
Marisa Santos, Carla Guinot i Gabriel Ubach, en una presentació dels sindicats dies enrere. | El Periòdic

Els sindicats es mostren totalment contraris a la proposta de diferents actors participants en la Comissió d’estudi per a la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS d’augmentar l’edat de jubilació als 67 anys. Segons va explicar a EL PERIÒDIC la secretària d’organització del Sindicat de l’Ensenyament Públic d’Andorra (SEP) –un dels signants de la proposta col·lectiva–, Carla Guinot, «no secundem la mesura per endarrerir l’edat de jubilació», refermant que «són accions que s’intenten implantar amb estudis previs, però ja se sap que quan un fa aquestes anàlisis agafa els números que li interessen». D’aquesta manera, Guinot va apuntar que «dos anys no faran incrementar la reserva que en un futur tindrem per pagar les pensions», a la vegada que va recalcar que si s’obre la porta a aquestes modificacions «al final ens acabarem jubilant als 80». De fet, en la seva proposta, els sindicats al·leguen que «tot aquell mecanisme que advoqui per l’augment de l’edat de jubilació en relació amb l’esperança de vida és injust i regressiu».

El pròxim 7 de juny, serà el torn dels sindicats de compartir amb la resta de membres de la comissió la seva proposta de reforma, que comença per augmentar vuit punts les cotitzacions de les pensions de forma gradual. Dins d’aquesta acció, els representants dels treballadors apunten que cal establir que «la CASS sigui únicament per gestionar pensions», és a dir, separar el 3% que actualment s’aporta a la branca general, a la vegada que suggereixen afegir aquesta part a la branca de les pensions per tal que, progressivament, assoleixi els 30 punts de cotització. Paral·lelament, aposten per finançar el sistema sanitari mitjançant impostos.

Una altra de les mesures destacades consisteix a equiparar les pensions més baixes al salari mínim interprofessional. Guinot va detallar que en aquests moments, la mitjana de les aportacions de jubilació més reduïdes «no arriben als 600 euros», i per això els sindicats defensen que cal arribar a igualar el salari mínim «ja que és l’establert com a bàsic que es necessita per viure». A més, també fan referència a altres accions com revalorar sempre les pensions amb l’IPC i reformar les assistencials i no contributives, a la vegada que consideren «imperatiu» fer un referèndum a tots els cotitzants «perquè puguin decidir sobre el seu futur».

Així mateix, pel que fa a les altres receptes que han pogut veure, els sindicats remarquen que «augmentar la contribució un 4% és la proposta que porten gairebé totes les formacions que participen de la comissió, excepte el PS i nosaltres que apostem per un 8%». Sigui com sigui, Guinot va posar en relleu que «en el tema de les cotitzacions hi ha d’haver implicats els tres agents: l’assalariat, la patronal i l’Estat». Per això, respecte de la mesura de la CEA perquè aquests quatre punts es reparteixin en tres pel treballador i un per l’empresa, la membre del SEP va valorar que «no trobem ni just ni factible carregar més en cotitzacions a l’assalariat».

Altres accions

En qualsevol cas, des dels sindicats argumenten que «la reforma de les pensions ha d’anar junt d’unes altres, que són la de l’habitatge i el model tributari», apuntant que «creiem que són tres potes que van de bracet i no es pot reformar una cosa com són les pensions, que ara mateix és del més important, sense fer cas de les altres dues parts».
En aquest sentit, les principals mesures que veuen necessàries són, en matèria fiscal, que a les persones amb guanys de més de 40.000 euros anuals se’ls apliqui un augment gradual de la imposició fins a arribar al 20%. I al voltant de l’habitatge, defensen establir un preu de referència consensuat per tal de bonificar els llogaters que el respectin i castigar impositivament els que el situïn per sobre i «es dediquin a especular».

Aquestes propostes, de fet, són algunes de les que els sindicats presentaran en el marc del Consell econòmic i social, al voltant del qual Guinot va lamentar que «s’està fent al revés», pel fet que «en lloc de parlar amb la patronal i els sindicats i després prendre decisions, primer es prenen les decisions i posteriorment debatem sobre aquestes». «Ens estan consultant per una cosa que ja s’està fent», va sentenciar. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT