PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

FEDA vol un 100% d’energia verda si Andorra acull el mundial d'esquí

Grandvalira afirma que la mobilitat per les zones de competició amb transport privat serà «impossible»

Per Àlex Pont

Vista aèria general de la plataforma d’esquí de Soldeu.
Vista aèria general de la plataforma d’esquí de Soldeu. | Maricel Blanch

El 100% de l’electricitat subministrada a tot el país serà d’origen renovable durant els 15 dies que duraran els Campionats del Món d’esquí alpí, si finalment triomfa la candidatura Andorra 2027. Així, la col·laboració entre FEDA i Grandvalira es va presentar ahir a la central de la companyia elèctrica seguint una sèrie d’iniciatives enfocades a la promoció de la sostenibilitat per acollir una de les cites més importants del món de la neu. Amb la finalitat de promoure un desenvolupament de les proves que comprometi el menys possible el medi ambient, tant per les zones on es durien a terme les proves com per la resta del Principat de manera general, l’organització de la candidatura pretén posar en relleu el transport públic i la reducció del consum d’energia no renovable.

Tal com va afirmar el director general de la Candidatura Andorra 2027, David Hidalgo, «vam trobar ràpidament en FEDA un soci 100% compatible en aquest projecte de país; per una part, nosaltres ja fa anys que estem optimitzant els recursos de les pistes d’esquí, però necessitàvem anar un pas més enllà». En aquest sentit, Hidalgo es va referir a la dimensió nacional que haurà d’adoptar Andorra en la implementació de les iniciatives. Tenint en compte que les proves es duran a terme entre l’1 i el 15 de febrer, els organitzadors van remarcar «el repte que suposarà restringir la mobilitat del transport privat en un moment de temporada alta i màxima afluència de turistes».

Quant als projectes que es volen engegar, la candidatura va argumentar que serà «impossible» circular mitjançant vehicles privats per les zones on es desenvoluparan les competicions, concretament, el sector Soldeu-El Tarter. En canvi, es posarà a disposició de visitants, premsa i competidors, un seguit de combois per tal d’accedir a les pistes d’esquí d’una manera «més respectuosa amb el medi ambient i més pràctica», segons va afirmar Hidalgo. Seguint aquesta línia, el director de la candidatura va posar l’exemple de Londres 2012 per remarcar que totes aquelles persones que es vulguin desplaçar, ho facin amb vehicles públics per evitar un col·lapse de mobilitat al país.

Al seu torn, la directora general adjunta de FEDA, Imma Jiménez, va recalcar que aquesta cooperació per assolir un objectiu nacional sostenible es tracta «d’una nova mostra del rol impulsor de la transformació energètica que té la companyia des de fa temps». En aquest sentit, l’elèctrica treballa en un projecte mediambiental que gira al voltant de la compensació de la bretxa de carboni per aconseguir la reducció progressiva de les emissions contaminants i promoure l’energia verda. També va indicar que «volem determinar iniciatives que lluitin contra la desforestació arreu del país i volem impulsar grans infraestructures d’energia renovable», amb la finalitat de convertir el Principat en un exemple per tota la zona dels Pirineus i els petits Estats d’Europa. Per una banda, FEDA pretén cobrir un eix de treball sobre la sostenibilitat energètica i, per l’altra, vol promoure l’economia i la mobilitat respectuosa amb el medi ambient, tot i que els estudis encara es troben en una etapa d’anàlisi mentre no s’hagi emès un veredicte sobre la candidatura.

«El 25 de maig haurem de competir contra Suïssa, Noruega i Alemanya, els quals són uns rivals que també estan fent molt bona feina en termes de sostenibilitat», va assenyalar Hidalgo. Tot i això, també va voler remarcar els diferents vessants que està desenvolupant la candidatura andorrana amb relació a la paritat del comitè organitzador, ja que «no hi ha cap junta dels altres països en què els membres estiguin compostos el 50% per homes i l’altre 50% per dones». Seguint la mateixa línia dels valors afegits de la candidatura, Hidalgo va destacar la implicació de les pistes d’esquí en l’optimització de l’aigua pel manteniment dels traçats, la reducció del plàstic i l’oferta de productes gastronòmics de proximitat. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT