PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

AD.HOC demana a la Unesco no fer Andorra reserva de la biosfera

El moviment apolític fa arribar una carta a la directora de l’ens exposant els motius

Per El Periòdic

Vistes d’uns terrenys a Canillo.
Vistes d’uns terrenys a Canillo. | MARICEL BLANCH

El moviment AD.HOC, el qual està format per ciutadans andorrans sense vocació política, va enviar ahir una carta expressant la seva inquietud en relació al pròxim reconeixement del títol Andora, Reserva de la Biosfera a la directora general de la Unesco a París, Audrey Azoulay, qui serà la responsable d’atorgar el vistiplau a aquest títol.

Així doncs, el grup, que té com a objectiu el desenvolupament equilibrat i harmònic del Principat en els seus vessants mediambientals, socials, econòmics i culturals va assegurar que «el país es troba en una situació d’especulació immobiliària que no ofereix cap garantia de desenvolupament sostenible per a un país alhora petit i fràgil». En la seva carta, també explicaven que aquesta especulació comportarà un augment exponencial del preu de l’habitatge. A més, afirmaven que la construcció massiva també posarà en detriment els pocs espais que encara hi ha en un país de dimensions reduïdes. En aquest sentit, van afegir que «cada dia veiem un ballet de camions mescladors, vehicles pesants, maquinària d’obra pública o màquines de cimentació».

Per tant, la finalitat d’AD.HOC és cridar l’atenció de la Unesco sobre els riscos que corre, «el nostre petit país», amb relació a que l’entitat té un compromís personal amb la sostenibilitat mediambiental. Paral·lelament, des d’AD.HOC es va expressar que «es tracta, doncs, d’una qüestió de gran preocupació per a nosaltres, i és amb esperança que la prestigiosa organització que lidereu no avali una manera de fer que no només destrueixi el paisatge i els recursos, sinó també el benestar dels seus habitants, fent d’Andorra un producte especulatiu en detriment de tot allò que constitueix un país».

D’altra banda, el grup també va posar èmfasi en el projecte d’implantació del laboratori P3, i va considerar que «estaria en total contradicció amb un entorn que ja té l’etiqueta Ordino reserva de la biosfera».

Altrament, des d’AD.HOC es va subratllar un informe de l’any 2008 i actualitzat el 2013 en què s’exposava que Andorra havia superat àmpliament el llindar de tolerància. En aquest aspecte, van recordar que «en 10 anys, l’afectació ha empitjorat».

Per acabar, ahir es va celebrar la reunió de poble en el marc de la candidatura a l’auditori del Palau de Gel, a Canillo. Aquesta ja és la segona trobada que s’organitza sobre el projecte, ja que el passat 6 d’abril, es va dur a terme una primera reunió informativa a Ordino, amb la presència del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert i el tècnic d’Andorra Recerca + Innovació, Marc Font.

La candidatura Andorra, Reserva de la Biosfera, s’emmarca en la implementació de l’agenda 2030 i també la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). 

PUBLICITAT
PUBLICITAT