Escaldes-Engordany
Espot demana a Rússia que aturi les hostilitats i faci marxa enrere
El Govern s’alinea amb els països de l’OTAN i defensa la integritat territorial d’Ucraïna
El cap de Govern, Xavier Espot, va demanar a Rússia que s’aturin les hostilitats a Ucraïna i que faci marxa enrere «abans que el conflicte esdevingui més catastròfic». En aquest sentit, l’Executiu s’alinea amb la dinàmica de la major part dels països europeus que formen part de L’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN), els quals rebutgen completament la invasió del territori ucraïnès per part de l’exèrcit rus durant les últimes 24 hores i «defensem la integritat territorial d’Ucraïna». De la mateixa manera, Espot va fer una «crida a la pau» i va afegir que «la guerra mai pot ser una solució per les controvèrsies».
El Govern va admetre que el context d’escalada de violència a Europa de l’Est és un fet preocupant per a tots els habitants. «Sentim por», va afirmar Espot, amb relació a la crisi humanitària que pot esdevenir d’aquest conflicte armat. En aquest sentit, va deixar clar que «el Ministeri d’Afers Exteriors està treballant intensament per gestionar la repatriació dels quatre residents que es troben a Ucraïna i ens trobem en contacte amb ells». També, va agrair la col·laboració de l’ambaixada d’Espanya per tal d’evacuar els ciutadans al més aviat possible en direcció a la frontera polonesa.
Sobre els ciutadans ucraïnesos que es troben al Principat, Espot va indicar que «la llei permet que es quedin a Andorra amb règim de turista durant un temps no superior a tres mesos». Ara bé, si el conflicte s’enquista i els ciutadans necessiten quedar-se més temps al país, «es buscaran solucions humanitàries perquè no volem obligar a ningú a viatjar a un territori en guerra». Tot i això, l’Executiu confia que encara «hi ha marge» i espera que la situació es normalitzi «l’abans possible».
Pel que fa al possible encariment dels recursos energètics arran del conflicte, el cap de Govern va indicar que «som un país resilient enfront de les pujades del preu de l’electricitat i ho contindrem tan fort com puguem, però tot té un límit».
D’altra banda, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va participar ahir a la tarda a la reunió extraordinària del Consell Permanent de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) convocada després que ahir per la matinada s’iniciés l’operació militar. Durant la seva intervenció a l’OSCE, Ubach va expressar la «màxima preocupació d’Andorra pel que fa al deteriorament de la situació de seguretat a Ucraïna», i va condemnar de manera ferma «l’ús de la força» i va fer una crida «perquè es respectin els principis del dret internacional, la Carta de les Nacions Unides i l’Acta Final d’Hèlsinki».
A la reunió extraordinària d’ahir van participar la majoria dels ministres d’Afers Exteriors dels Estats participants de l’OSCE. Habitualment el Consell Permanent es reuneix setmanalment amb la participació de les missions permanents acreditades a l’OSCE. D’aquesta manera, es va voler elevar a l’alt nivell la trobada telemàtica per destacar la importància de la situació.
Reaccions de França i Espanya
D’altra banda, el president de la República Francesa i copríncep, Emmanuel Macron, va comunicar que es posiciona al costat d’Ucraïna i va assegurar que l’atac per part de Rússia «és una violació a la carta de les Nacions Unides i als principis fundadors d’Europa i de l’ordre internacional». Tanmateix, va comunicar que avui la G7 amb el suport de l’Organització del Tractat de l’Atlàntic del Nord (OTAN) donaran a conèixer les decisions respecte al conflicte bèl·lic iniciat per Putin. D’altra banda, el president d’Espanya, Pedro Sánchez, va publicar una piulada on va anunciar que «el Govern d’Espanya condemna l’agressió de Rússia al poble ucraïnès».
Jover adverteix que el conflicte afectarà l’economia i l’energia del país
El ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, va explicar a Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA) que «el conflicte entre Rússia i Ucraïna tindrà conseqüències i un impacte en els preus de l’energia», fets que repercutiran a Andorra, ja que el país rus és una de les potències més grans pel que fa al proveïment dels recursos energètics. Per aquest motiu, Jover va anticipar que «segurament» l’Executiu haurà de revisar la política energètica del país. Ara bé, segons el ministre, el combustible que es veurà més perjudicat serà el gas i tindrà un impacte en el preu de l’energia, el qual és probable que s’acabi incrementant. Cal recordar que l’energia de la central de les Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) encara depèn molt dels països de l’exterior tot i la diversificació de fonts amb la qual ja van comunicar que estan treballant. Tot i això, Jover va assenyalar que des del Govern mantindran els esforços perquè l’increment de preus que s’hagi d’aplicar «no afecti massa el ciutadà».