PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 85% de les altes a l’UCI el 2021 eren de persones no vacunades

Un total de 81 persones van perdre la vida per culpa de la covid el 2020

Per El Periòdic

El gràfic de distribució per edats i sexe de la mortalitat per covid el 2020.
El gràfic de distribució per edats i sexe de la mortalitat per covid el 2020. | Govern d’Andorra/Ministeri de Salut

De les 78 altes a la Unitat de Cures Intensives (UCI) que hi ha hagut al llarg del 2021, 67 han estat de persones no vacunades, el que suposa més d’un 85% del total. Així es desprèn de la informació que va facilitar ahir l’Executiu a la pregunta escrita formulada per la consellera general no adscrita, Carine Montaner. Concretament, el Govern desglossa les dades per trimestres, ja que manifesten que una desagregació de les dades mensuals, tal com demanava la consellera, no permetria mantenir la confidencialitat necessària de l’individu, per les mostres petites que hi ha a Andorra.

Així, al primer trimestre del 2021, les 30 persones que van passar per l’UCI van rebre l’alta i no estaven vacunades. En aquest cas, cal comentar que la vaccinació al Principat va començar a inicis d’aquest passat any. De cara al segon trimestre, de les 24 persones que van ser donades d’alta, 22 no havien rebut cap vaccí, una persona disposava d’una dosi de la vacuna i una altra ja duia la pauta completa. Al tercer trimestre, previ a l’inici de la variant Delta, només es van donar dues altes a l’UCI, una d’una persona no vacunada i una altra d’una persona amb les dues dosis de la vacuna.

Per últim, al quart trimestre, amb un important percentatge de la població vaccinada, i amb l’impacte de la variant Delta, un total de 22 persones van passar per l’UCI i van rebre l’alta. D’aquestes, fins a 14 persones no havien rebut cap vacuna, 7 duien dos vaccins i una darrera persona portava també la dosi de reforç.

D’altra banda, quant a la pregunta de Montaner sobre rectificar les dades en funció dels criteris de l’OMS en relació amb «els morts per culpa de covid» i a les«defuncions per una altra causa amb covid», el Ministeri de Salut va indicar que a l’enllaç https://www.salut.ad/temes-de-salut/natalitat-i-mortalitat es troben totes les dades pertinents fins a l’any 2020. Així, de les 419 defuncions que hi va haver al Principat al llarg del 2020, 81 van perdre la vida per culpa del virus i set van morir per una altra causa amb covid, dels quals dos casos van ser morts sobtades que no es van poder estudiar. Les defuncions de persones no residents al Principat es van enfilar fins a 10, una per covid i una per una altra causa amb el virus.

Pel que fa a les dades epidemiològiques d’ahir els casos positius per coronavirus continuen anant a la baixa. Així segons les dades que va facilitar el Ministeri de Salut durant les darreres hores s’han notificat un total de 287 (-94) nous contagis, una xifra que eleva els casos totals des de l’inici de la pandèmia fins als 35.315, dels quals 4.866 (+95) són actius. A més, també es va donar d’alta a 192 altes, per la qual cosa les recuperacions totals s’eleven fins a les 30.304. El total de defuncions fins a la data és de 145.

La pressió hospitalària, l’ocupació es manté igual que en els darrers dos dies. Així, actualment hi ha sis persones ingressades a planta i quatre a la Unitat de Cures Intensives (UCI), on tres d’elles es troben amb ventilació mecànica. Quant a la població escolar, les aules sota vigilància activa se situen en 43 (-29) de les quals 187 (-43) en passiva.

Finalment, des de l’inici del Pla de vacunació, ja s’han administrat un total de 153.505 vacunes, de les quals 57.791 són primeres dosis, 56.982 segones i 38.732 terceres.

En l’àmbit europeu, l’Agència Europea de Medicaments (EMA) va aprovar ahir el fàrmac oral de Pfizer (Paxlovid) contra el virus de la covid i es converteix en el primer autoritzat en tota la Unió Europea. La píndola redueix el risc de mort en pacients vulnerables. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT